2009. szeptember 20., vasárnap

komitácsi női ruhában

A szandzsákbéli Nova Varoszban, Solina Konrád csendőrőrmester elfogott egy Roszics nevű veszedelmes komitácsit. A nőnek öltözve bujkáló komitácsit a csendőrőrmester hosszas nyomozás után kézrekerítette és bekísérte a katonai parancsnokságra. A veszedelmes embert a hadbíróság halálra ítélte.
1917. február


13 megjegyzés:

  1. Komitácsi, komitácsi - mi is az a komitácsi?
    Ja igen..olvastam valahol - itt:
    Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 12. szám · / ·

    Nagy Endre: Különös úti élmények.

    "...Útközben magam is fölcsaptam szerb komitácsinak. Két okból tettem. Először: hazafiságból, mert eszembe jutott, hogy ősapám II. József császár idejében erről a földről menekült volt Magyarországba a török zsarnokság elől. Másodszor: mert éppen jól jött az a hatvan dinár, amit a komitácsik havonta kapnak a titkos kasszából. Nagy pénz ez egy olyan koldus országban, ahol négy dinárért már egy egész kecskét kaphat az ember.

    Nem akarom önöket komitácsi-működésemmel untatni, különben sem erről akartam beszélni. De annyit szerénytelenség nélkül is nyugodtan mondhatok, hogy ha revolverről, bombáról, tűzcsóváról volt szó, amit rám bíztak, én is megcsináltam olyan jól, mint akárki más.

    Sőt egy bombát nagyonis jól sikerült elhelyeznem az üszkübi pasa palotájának kapualjában és a főnököm maga figyelmeztetett, hogy most már ajánlatos lesz egy időre eltűnnöm innét, mert a török rendőrök ugyan fatalisták és tátott szájjal várják, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, de olyan sokan vannak, hogy egyszer véletlenül mégis csak belepottyanhatok valamelyiknek a szájába, ha sokat forgolódom közöttük. Macedónia déli részén: a görög határ közelében ajánlott egy kis községet, valami Gürghüli nevezetűt. Ha nappal alszom és éjszaka gyalogolok, három nap alatt elérhetem. Ajánlólevelet is adott egy odavaló hívünkhöz, egy Bogusovics Radomir nevű kereskedőhöz.

    Csak rá kell nézni Dél-Macedóniában azokra a görög hegyekre és megérti az ember, hogy miért kellett a művészetek legbuzgóbb kultuszának épp itt kifejlődnie. Amilyen természetes, hogy a zsíros magyar alföldön csinálják a legjobb töltött káposztát, olyan természetes, hogy viszont itt csinálták a legszebb szobrokat. Csupa hófehér, halványeres márványtömbökből voltak összehajigálva azok a hegyek; aki szobrászhajlamú idekerült, úgy érezhette itt magát, mint a szenvedélyes vadász, aki véletlenül a Noé bárkájába csöppent."

    insz.

    VálaszTörlés
  2. így járnak az alakoskodók.
    málnási szerencséje, hogy nem találkozott solina konráddal.

    VálaszTörlés
  3. urtaim! így jár minden komitácsi. :)

    VálaszTörlés
  4. Az a komitácsi milyen kis szánni való abban a rongyos lábbeliben... és milyen apró a csendőrhöz képest... Nekem nem lett volna szívem kivégezni...

    VálaszTörlés
  5. pámózsnyik /melyik értelmében a szónak?/

    ne érzelegjünk! a komitácsik erre játszanak. :)

    VálaszTörlés
  6. Pámócsnyik, mint segítő...

    VálaszTörlés
  7. hát nem elírtam?!
    segítő, értem! :)

    VálaszTörlés
  8. a mindenkire felkívánkozó anima kívül is felvehetősége. a mégoly bujkáló ellenálló ellenállhatatlansági együtthatója. szerintem rossz loginnal próbálkozott.

    VálaszTörlés
  9. kanyécsna, kedves grift. mint ahogy elírta az "urtaim" megszólítást is, ami önmagáért beszél elírás nélkül is

    VálaszTörlés
  10. madám, a klaviatúrán egymás mellett álló betűk véletlen egyszerre leütése valóban önmagáért beszél. :)

    VálaszTörlés
  11. Húúú de buta vagyok - vagy lassú?
    Aztán úgy gondoltam jobb, ha átmegyek a boltba kávét venni. Cipőt húztam, felvettem az animámat, és a házból kilépve láttam, hogy a két birkám a bennük bujkáló ellenálló ellenállhatatlansági együtthatója begerjedt, megint kiszúrtak velem.
    Kinn maradtak a dögök éjszakára, szeretik nézegetni a csillagokat. Naszóval rosszul indult ez a nap.
    Asszem megváltozatom a loginomat is. Ideje új életet kezdenem.

    Insz...

    VálaszTörlés
  12. insz....,

    lol egyébként az animáló birkákat kezeljed hormonnal és elmúlik a buziságuk. klinikailag igazolt dolog. humán gyógyászatban jelenleg nem alkalmazható. az ilyen komitácsi birkákat meg ítéljed statáriálisan bográcsra! :)

    VálaszTörlés