2009. november 10., kedd

fegyelmezett önfeledtség, szórakozás az ndk-ban..berlin 1985.


nem csak bele a világba. nem csak úgy, és itt-ott törni a tányérokat. partvis, vödör kikészítve az eltakarításhoz. prentzlauer berg, berlin. micsoda egy széjjelség lett ott azóta. egyesítés.

54 megjegyzés:

  1. Hát ez ott van! Be volt ott keményen szabályozva még a lumpolás is. Ma meg? Anarchia és a náci söpredék masírozása az utcákon. Így egyszerre.

    Jó az a nyúvéves szerkó! Igazi nyolcvanas évek andergrand fíling.

    VálaszTörlés
  2. a szerző kicsit menőzős volt, na! :))

    még hogy anarchisták, meg nácikok! de a jó prenzlauer berg, az egykori kelet-berlini bohém negyed, az ellenállás intellektuális fészke, ahol mindenki stasi ügynök volt, ma mindenféle ázsiai nepek gyűjtőhelye. brrrr! :)

    VálaszTörlés
  3. "...az ellenállás fészke, ahol mindenki stasi ügynök volt..."

    Na ez az! Az meg már csak hab a tortán, amikor mondjuk az asszony jelentett a férjéről. Az sem volt ritka. Ép ésszel fel sem lehet fogni.

    VálaszTörlés
  4. Nem hiszek a szemeimnek.
    Hát ezt az anakronisztikus képet hol szerezte?
    Ifjabb koromban sokat tanulmányoztam különféle nemzetek 2. világháborúban rendszeresített katonai öltözeteit és lám az általam is oly hőn áhított, mára már szinte csak arany áron beszerezhető, kiváló állapotú, bőr repülős dzseki itt kell, hogy felbukkanjon. Ez hihetetlen.
    Ezen a fotón német szövegkörnyezetben egy svéd aviator Jacket-benn pózoló büszke ifjú látható.
    Ilyen szabású és magas minőségű, bőr ruhadarabot csakis a svéd pilóták hordtak, és tudtommal még az 50 es években is rendszeresítve volt a repülős egységeiknél. Durva szürkeszínű posztóval, vagy filccel volt bélelve, elöl térkép táskája is volt, fagombok a jobb vállon, szóval szép férfias ruhadarabról van szó. A talány csak az számomra, hogyan kerül mindez napjainkban Németországba, ha a 40 es években készült volna ez a kép Berlinben, természetesen nem lepődnék meg ennyire, ismerve Hitler és Göring svédbarát politikáját, de ezt látni a 80 as években.
    Hihetetlen.


    Helge

    VálaszTörlés
  5. Gasper!

    "asszony jelentett a férjéről."

    Miért Te nem jelentenéd fel az asszonyt, ha szar az ágyban, vagy a szomszédban vesz zeneórákat?

    helge

    VálaszTörlés
  6. Helge!

    Dehogynem jelenteném fel, csak nem az NBH-nál! :)))

    Más. A svéd dzseki semmi. Az endékás egyenruhák szabása egy az egyben a wehrmacht-féle csukaszürke egyenruhák szabását követte. Még néhány rangjelzés is stimmelt. Egyedül a tányérsapkák nem voltak olyan szépen kimerevítve, mint anno a náczi tányérsapkák, meg persze átvették a szovjet típusú nadrágot és csízmát, de a rohambilijük sajátosan bénán nézett ki. Szóval egy ilyen szeróban már elég gázosan nézne ki a Grift.

    Más. Apám mesélte, hogy a hetvenes években volt Stockholmban, talán benn a Gamla stanban egy olyan ruhabolt, ami tele volt második világháborús egyenruhákkal. Már akkor rohadt drágák voltak azok a cuccok.

    VálaszTörlés
  7. helge, jól sejti, az bizony egy svéd röpüllős dzseki. :)

    VálaszTörlés
  8. "...második világháborús egyenruhákkal. Már akkor rohadt drágák voltak "

    Persze, hogy drágák voltak , vannak még Európa jobb tájain olyan kultúrák , ahol megbecsülik és tisztelik a hagyományokat. Persze ott is rosszallóan nézi ezt egy kisebbség és élesítgetné körmeit az etnomazochizmus, csak ott nehéz okot találnia rá.

    Helge

    VálaszTörlés
  9. gasper vs. helge :o)))

    veb getränke berlin

    jól nyomod grift!

    VálaszTörlés
  10. kombinat berlin!

    a haveromat az ilyen szerkó miatt vették ki mellőlem a sorból a friedrichstrasse-n :o)))

    alte gute zeit!

    VálaszTörlés
  11. úgy látszik így jártunk a barátokkal. az enyémet pusztán az iggypopi vékonysága miatt basztatták állandóan a friedrichstrassei átkelőben, volt, hogy a cigarettáját is megröntgenezték, nincs e benne valami. :)

    VálaszTörlés
  12. most olvasom jobban gaspert [12:10] mit is mond a svéd dzsekiről.
    grift! ez így rendben?

    VálaszTörlés
  13. http://charliegower.typepad.com/photos/uncategorized/mats.jpg

    LOL

    VálaszTörlés
  14. és még egy:

    http://farm3.static.flickr.com/2438/3616898995_c024e3d28c.jpg

    ehh, érzem az ízét

    VálaszTörlés
  15. Azt a sört idáig rejtegetted a padláson???

    A kekszekről meg annyit, hogy a Kisképző mellett lévő Berliner sörözőben (Török Pál ás Ráday sarka) még a kilencvenes évek legelején is ilyen söralátétek voltak. Nyilván amíg a készlet tartott.

    Na és a Deák téri NDK centrumra remélem emlékeznek még a fővárosiak. Faszagányos treffenpunkt volt, persze utódja a Porsche szalon is megfelelően funkcionált.

    VálaszTörlés
  16. vero írta...

    most olvasom jobban gaspert [12:10] mit is mond a svéd dzsekiről.
    grift! ez így rendben?


    én meg ezt most láttam meg.
    mán mint mi van így rendben? az ndk-s egyenruhák, vagy hogy méregdrága volt a dzseki? ha az utóbbi a kérdés, akkor azt kell mondjam nem tudom, nekem úgy hozták svédbő'. aztán aki hozta, az kölcsönkérte mikor újból itthon volt, aztán kikísért benne egy prostituáltat a reptérre, a nő elkérte tőle, hogy fázik, és majd ha visszajön, odaadja, és egy svéd úr, aki királyi alattvaló, az egy prostival is úr, odaadta. soha többet nem jelentkezett a nő. szóval így szállt el a repülős dzseki.
    szívbemarkoló történet. :)

    VálaszTörlés
  17. gasper, az a berlini söröző, az egy jól indult hely volt mikor nyitott, sokat jártunk oda. aztán már nem berlinert mértek és el is tahósodott. azért örülök, hogy maguk még találkoztak ezekkel a kedves kis alátétekkel. :)

    VálaszTörlés
  18. mi ez az ndk-s centrum?
    http://my.opera.com/bioscoopfan/blog/az-az-epulet-amelyben-regen-az-ndk-centrum-volt

    grift! menniyre faszagányosch lett volna ott lennem veletek. vagy ott kint véletlenül találkozni! áááá!

    pille vagyok! :o))

    VálaszTörlés
  19. ez hihetetlen ez a kép? mi volt a szitu? :DD

    VálaszTörlés
  20. vero! az ndk centrum a deáktéren volt a metro kifolyónál. könyv és lemez bolt. ja! ott ahol egyszer találkoztunk! :)

    a szitu? egy végigvedelt nap után, már tömegközlekedés nem lévén, talán a schönhauser u.-i zum schildkrötéből haza gyalogolva wichert utcai szállásunkra, valahol a prentzlauer berg dzsumbujában, a képen látható kocsmában esküvő volt. ottan helytelenkedtek ilyen német precizitás mentén a fiatalok. vagy legénybúcsúvolt? nem tudom.

    pille? :)))))

    VálaszTörlés
  21. vero,
    most néztem az iwiw-fotód! Azért Párizsban sem lehetett rossz. :))

    Grift,
    és ha már Berliner, a Kálvin tér és a Vámház (bocs Tolbuhin) krt. sarkán lévő Ludas sem volt rossz műintézet. Legalábbis én még elcsíptem a hely utolsó virágzását. Viszont az örökkévalóság óta ott dolgozó pincércsajok menopauzája sajnos egybeesett a hely alkonyával.

    Ja, és a Kazinczy utcai Kisberlinerbe nem jártál? Tudod, a zsinagóga tövében?

    VálaszTörlés
  22. Sok jó lemezt vettünk ott. Náha azon gondolkozom: lehetett-e ezeket kapni az - NDK-ban?
    Emlék: egyszer ebben a házban volt dolgom, oda hívott valaki egy második emeleti lakásba. Lift nem megy. Második? Mi az nekünk! (Többen is mentünk.) Az emeletek enyhén szólva extramagasak voltak. Fel a lépcsőn egy szintet. Ki vagyon írva: Magasföldszint. Nofene. Hááát, elég magas... Tovább eggyel. Kiírás: Félemelet... Nem ragozom a végtelenségig: felérve igencsak sűrűn szedtük az ájert, pedig nem árendába adták :-)
    MP (ha még nem találtátoik volna ki:-)

    VálaszTörlés
  23. Grift 2009. november 10. 18:51 // Gasper [12:10] a dzsekiről: "A svéd dzseki semmi."

    szívhez szóló ez a felmagasztalás :D

    párizsban, jó volt-e?
    nekem mindenütt jó. (arc nélkül) vagy ahogy egy idősödő, sokat tapasztalt kollégám mondja: "mindenütt jó, de legjobb máshol."
    p.ról legutóbbi és legszebb emlékem, hogy a kávézóban nincs hamutál. faltól-falig. és nmem is értik, hogy mit akarok azzal, hogy cendrier. na, szóval nekem ettől jó. ilyen meg, tudod, mindenütt van. berlinben pl. ez a bitte hier poltern! :o)

    iwiw mutatás. LOL :o))

    VálaszTörlés
  24. Milyen menő, hogy Párizsban nincs hamutartó. Ezt én is megtapasztaltam. :)))
    Egyébként a svéd dzseki csak az egykori demokratikus hadsereg egyenruhájának wehrmacht-parafrázisa mellett törpül el és csak egy pindurit. :))
    De például ott volt az endékás államvasutak elnevezése: DR, azaz Deutsche Reichsbahn. Na az is felért egy kisebb flessel. LOL

    VálaszTörlés
  25. MP, az endékában kiváló lemezboltok voltak. persze ez leginkább a komolyzenei választékra vonatkozik, és nagy-nagy megengedéssel a jazz vonalra is.

    VálaszTörlés
  26. a koszos franciákon nem csodálkozom, hogy nincs hamutartójuk. :) ezt most persze trianonért kapták.
    de a spanyolok sokkal jobb fejek, ott sincs a teraszokon, de amíg lehetett dohányozni a tapasbárokban, ott sem volt, és ment a padlóra minden, szalvéta, kaja maradék, csikk. :)

    VálaszTörlés
  27. gasper! ebbe mi is belefutottunk, röhögcséltünk a vonaton az első látogatáskor, hogy így birodalmi vasút, úgy birodalmi vasút, aztán szóltak, hogy olvassuk el újból és figyelmesen. így már azt láttuk: deutsche reisbahn. :)

    VálaszTörlés
  28. Párizs: nekik állítólag így egyszerűbb takarítani: este felhintik forgáccsal vagy szotyolahéjjal és kiseprik az egészet. Ennek van eredendő hagyománya is, a frnaciák azt mondják, hogy a lázadó gall szellewm nem tűr zabolát... Ami ugyan mára az Eu-ban kérdőjeles.
    A magyarok idehaza (franciákkal dolgoztunk) mindig szent borzadállyal és undorral nézték, ahogy a "szürkék" a nem is teljesen megevett étel maradékában, a tányéron nyomják el a csikket beszélgetés közben. Amúgy csendben megjegyzem: ez az Elzásziak vagy Bretonok Normannok esetében nincsen így...
    Vőtársam meg, mikor a Café pultjára kitettek eléje egy kistányért, hanyagul belehamuzott. Én sem tudtam, mit kellene csinálni, mert a hetvenes években, mikor kint jártam huzamosabb ideig, a Cafékban még volt hamutartó. No, a pultos látja a hamut a csészealjon, morcos képpel elviszi, hoz másikat. Vőtárs (sógornőm férje) újra belehamuzik. Kis idő múltán kiderült: a tányérka arra szolgál, hogy a pult mellett állva fogyasztó egyén arra teszi a pénzt, s a pultos elvételkor megfordítja azt. Így tartja számon, ki fizetett. Ha a vendég távozik, a tányérkát is elteszik - de tisztán. :-)))
    MP

    VálaszTörlés
  29. Egy kis adalék vasútbuziknak:

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Reichsbahn#A_Deutsche_Reichsbahn_a_m.C3.A1sodik_vil.C3.A1gh.C3.A1bor.C3.BA_ut.C3.A1n

    De érdekes az egész szócikk.


    Gasper

    VálaszTörlés
  30. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  31. gasper, ennek utána kell nézni. nem hiszem, hogy ilyen hülyén emlékeznék. itten valaki pedig hülye. vagy a wiki /nem lenne az első eset/ vagy én.

    VálaszTörlés
  32. Grift,
    Persze, tudom, azért linkeltem ide. :))

    Azért kemény élmény volt az is, amikor jöttünk haza Stokiból és a Trelleborg-Sassnitz kompról legördült a DR jelzésű vonat. Az ember meg arra ébredt, hogy lakkcsízmás endékás határőrtiszt -a fentebb emlegetett uniformisban- zseblámpával világít az ember pofájába. Ehhez még jöttek persze a klasszikus farkaskutyás katonák is. Mint valami huszadrangú háborús filmben, csak ennek te is a részese voltál egy kicsit.

    VálaszTörlés
  33. na erre eltávolítod, amire válaszoltam... :))

    VálaszTörlés
  34. végképp nem értem. néztem ddr jegyet a neten, reich, ha beütöd a gúgliba a reisebahnt akkor is hoz egy csomó találatot. talányos a dolog! :)

    VálaszTörlés
  35. Ez a farkaskutyás feeling köszön vissza a "Top Secret" című opuszban is, amit számos hibája és altesti humorzsái ellenére kedvelek...
    A legjobb, amikor a Kassza Blankát idéző végejelenetben előkerül a Madárijesztő :-)))

    VálaszTörlés
  36. MP voltam a Top Secret-tel. Meg egyéb Űrgolyhóságok :)

    VálaszTörlés
  37. én stokholmból, wisbyn keresztül szöktem ki, mint ahogy be is vizum nélkül szöktem, és gdanskon keresztül hazaindulva. ottan nem volt ilyen élmény. :)

    VálaszTörlés
  38. szerintem majd vero vágja a témát!

    VálaszTörlés
  39. Svéd röpülősdzseki, meg svéd röpüllősdzseki - nosztalgiázunk...? NDK-ás centrum?
    A Váci utcai Gorkíjban is kiváló lemezeket lehetett kapni, de valahogy a gimnyasztorka mégsem annyira menő.

    A műv.küzpont után sehol nem kapván munkát, s a kavicskotróknál kötöttem ki. Munka reggel öttől este kilencig kinn a ferdeken.
    Velem egykorú srác a kabinban mindig megvárta amíg lefekszem, akkor vetkőtött le.
    Később meggondolta magát, nem volt mit szégyelnie. Lassan múltak a kék hurkák, tele volt vele az egész teste.

    Hazafelé menet, valahol az alföldön átszállásra várva igazoltatták. Hosszú haj, farmer. Új farmer, a tangóról. Parasztgyerek hazafelé az új módiban.
    Elvitték, levágták irodai ollóval a haját, aztán ugyanazzal az ollóval csíkokra vágták a nadrágját, iszonyúan összeverték, s ahogy volt föltették a csatlakozásra.
    Éjjel mert hazaosonni, s aztán később vissza, de már csak ide a Dunára. Kerülte az embereket.
    Insz...

    VálaszTörlés
  40. Fájdalom, most hogy beindul a nap, nekem távoznom kell mert vár egy combosabb meló. Na tscüss, legkésöbb holnap reggelig! :))

    VálaszTörlés
  41. azaz tschüss, oder küsse ihre haende!

    g

    VálaszTörlés
  42. tschüss, mein lieber herr! :)

    VálaszTörlés
  43. sajnos nem tudok a bahn történetével kapcsolatos érdekességekkel szolgálni. nekem evidens volt, hogy deutsche reisebahn, de hát akkor még sem az. amin én akkor meglepődtem, hogy az elővárosi közlekedésben emeletes vonatok vettek részt olyan tisztasággal és felszrereltséggel, hogy majdnem nem tudtam eldönteni ossi vagy wessi.

    VálaszTörlés
  44. inszeminátor! a gorkij is jó volt, meg a semmelweis u. sarkán a szovjet kultúra is. kiváló sztravinszkíjeket vettem, meg ojsztraht, meg tito scipát, meg még csomót.
    na, a kavicskotró majdnem megvolt, jelentkeztünk egy baráttal az újpesti öbölben a mahart folyamhajózási részlegénél, hogy nemzetközi járatra szeretnénk menni, gondoltuk arany élet lesz, seftelünk, világot látunk. úgy indítottak, hogy fél év kavicskotró, adony, aztán meglássuk srácok. így azt' nem láttuk meg. :)
    úgy emlékszem a gumibot zúzódás elég nehezen gyógyul, néha kaptam, koncerten, szalagavatót követő bulin, mikor egy emelvényre állva szónokoltam, hogy bort búzát békességet, leszarom a rendőrséget, és mire a végét kimondtam, már hallottam a gumibot zúgását, meg az azt kísérő kérdést: kit szarsz te le? :)))

    VálaszTörlés
  45. Tisztelettel megjegyezném, hogy bújtuk mi a Lengyel Kultúra, de még a Bolgár Kultúra boltját is... Ez utóbbi az And... mit nem mondok! Szóval az úgynevezett Népköztársaság útján volt a Bajcsi megálló felé. A Lengyel meg az említett és a Nagymező sarkán - szerintem most is ott van, ámbár sokat veszített egykori fényéből. A Bolgárból való például egy fantasztikus Liturgikus Szimfónia felvétel Csajkovszkíj mester tollából... Azok a hangok! Szólók és férfikórus...
    Meg persze volt a Csehszlovák is a Rákóczin - majdnem szemben a METRO-klub-ba vezető utcával... Na, az a ház is történetes... Jó lenne helyreállítva látni.
    MP

    VálaszTörlés
  46. @Grift: Mit csodálkozol? Ők is minden sarkon álltak már... :-))
    MP

    VálaszTörlés
  47. tényleg a lengyel kutúra! bár ott inkább kiváló /akkor annak tűnő/ plakátokat vettünk a szoba falára.

    VálaszTörlés
  48. kezd eluralkodni a lemerültünk, kibekkeltük érzés kommenteken! :)))

    VálaszTörlés
  49. Csak nagyon halkan és ártatlanul szemlesütve kérdezném: hallott-e valaki, mondjuk, Albán Kultúra üzletről? Jó, velük a viszonyunk még kétértelműbb volt, mint a Júgókkal még jóval a kopaszmatyi után is... de hogy Román Kultúra boltjára sem emlékszem, az igazán különös... :-)
    MP

    VálaszTörlés
  50. Na mi a pálya?
    Este benézek és nem ömlik rám a napi kommentfolyam? Pedig milyen szépen indult a reggel. :)))

    VálaszTörlés
  51. Azért a dejólesett szoborhoz is kaptál pár szót :-)
    De azt "az ágaskodó lovon ülő feudális katonatiszt" -et nem tudom lenyelni. Az egy huszár, kéremszépen!
    MP

    VálaszTörlés
  52. http://inotagumi.uw.hu/egyeb/poen/Trabant.jpg

    Insz...

    VálaszTörlés
  53. :))))))))))))
    jó a kép!

    grift

    VálaszTörlés
  54. NDK Centrum: :-)

    http://musicforironing.blogspot.com/2010/09/ndk-centrum-gdr-center-ddr-zentrum.html

    VálaszTörlés