2009. október 3., szombat

egészségügyi gázmester

és mondja csak, nem szoktak itt a könyvtárhelységben étkezni? a könyvtárvezető zavartan megtörli a száját, és le a könyvtárban elfogyasztott szendvics emlékét. egy morzsa a bajszán simán lebuktatná. határozottan mondja: nem. a molyirtó ember szinte az arcába tolja az arcát és emelt hangon, mosoly nélkül kérdezi: és egy kis nasi, keksz, sütike? nem, az sem.
a könyvtárvezető riadt. nem szokott hazudni, és most egy molyirtó ember miatt mégis. elszokott a számonkérésnek ettől a módjától. rég volt katona és rég volt gyerek.
na jó, de ne is! elveszi az arcát az arcából. egyébként ezek ételmolyok. a szárnyuk sötétebb, szélén barnás pöttyök. vannak könyvmolyok is. nem úgy, ahogy maguk, ahogy maguk gondolják.
otthon, kenyértartó? veszélyforrás. ki szoktam porszívózni, mikor takarítok, rebegi a könyvtárvezető. jó. az jó. én be szoktam kenni citromlével, azt nem bírják. a szagát. olimposz. az a legjobb. nem hagy nyomot a fán.
kabát, pulóver, más, amin már látja a molyokat, vagy a petéiket? tennivaló? tudja? nem, nem, de jó lenne tudni. szemeteszsák, szájzáras, bele a ruha, befúj chemotoxot, egy napig úgy hagyja és kész. persze hordás előtt ki kell szellőztetni.
na nézzük! lekap egy könyvet a polcról, hirtelen kinyitja, felrebben egy moly. na? honnan tudtam, hogy lesz benne? nem tudom, zavartan néz. hát a gerince! enyvvel van ragasztva. azt szeretik a legjobban. az enyvet. egy pillanatra elgondolkodik, ránéz a könyvtárvezetőre. és tudja, hogy vannak már olyanok, amik a műanyagot is megrágják?
bezárja az ajtót, a réseket betömködi.
megnyitja a gázcsapot.

61 megjegyzés:

  1. a műanyagooot??? ez ám a válság!

    moly papa a molygyerekeknek:
    - aki nem eszik a nylonzokniból, nem kap a télikabátból!

    VálaszTörlés
  2. Könyvmoly...Értitek...:)

    "3 hónapja küzdöttem már a csótányokkal, mikor a baj betetőzött. A lakásunk alá egy "keleties" étterem költözött, amitől aztán minden rosszabbra fordult. Hiába tömtem be minden lyukat, hiába szórtam szét mindent a lakásban, semmit sem segített. Végül megelégeltem és kihívtam egy rovarirtót. Először féltem a zselétől, és a permetezéstől, hogy az valóban hatékony lesz-e, de remekül bevállt. Szerencsére a lenti éttermet is rendszeresen csótányírtják, így már tőlük sem kell félnem. Most már tudom, hogy előbb kellett volna őket hívnom, de az elején kellemetlennek éreztem a dolgot. De már rábízom magam az Abatox módszereire. "
    http://www.rovarirtaslap.hu/

    VálaszTörlés
  3. Grift!
    nem volt valami markánsabb fotód az illusztráció céljából?

    Vajon murci olvassa a blogodat? :))

    VálaszTörlés
  4. vero, ez a nejlonzokni ez ütött! :)))

    VálaszTörlés
  5. névtelen, ez az abatox nagy király lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. murci? talán igen. azért is nem mertem markánsabb fotót feltenni! :)))))

    VálaszTörlés
  7. Jesszusom, a könyvtárvezető meg benn maradt?

    Egyébként a háromhetes mosatlan nájlonzokni a menő. Hjahh, dekantálni sem kell...

    Insz...

    VálaszTörlés
  8. nem túl latent perversio (kabátevés, sütike, etc.) (lásd: woody) és teljesen inlatent suicid tendence némi sexualis gondoskodó hajlammal(réseket betömködi, mielőtt végez magával). nem csoda, ha kaput. részlegesen hasonló relevancia: csinovnyik halálesete. pedig szívesen befogadtuk volna...

    VálaszTörlés
  9. inszeminátor, kérem, a gázmester udvariasan kiengedte maga előtt a könyvtárvezetőt az ajtón, mielőtt ő is kilépett, és elkezdte volna tömecelni a réseket. ha mindent leírok, elvész a talány. :))

    VálaszTörlés
  10. madám, maga mindig lenyűgöz engem!

    VálaszTörlés
  11. помощник2009. október 4. 19:19

    Miért érzem ezt az írást kicsit bohózat ízűnek...? Látom magam előtt Szombathy-t, mint könyvtárost, és Körmendit, mint írtót... :o]

    VálaszTörlés
  12. помощник,
    az élet a legjobb bohózat író. ez a történet szinte szószerint történt meg, nem velem ugyan, de adatközlőm hiteles. :)

    VálaszTörlés
  13. Már megint ez az én központú poláris szemlélet.

    A molyokat a parazitákat nem kérdezzük meg sosem, csak a mi érdekeink számítanak.

    Ez hasznos az haszontalan, ez kell, az nem kell.

    Pont ez az a szemlélet mely régebben is, és lám még mindig

    ilyen gázos történetekhez vezet.
    helge

    VálaszTörlés
  14. helge,
    mit tennél, ha a molyok a kulturális örökséget veszélyeztetik? :))

    VálaszTörlés
  15. помощник2009. október 4. 21:33

    Grift: :LOL:

    VálaszTörlés
  16. Régi, rossz vicc parafrázisa:

    - Hogy a molyok röpködnek a konyhában meg a kamrában, az még csak elmegy valahogy.
    - Hogy az ételemet-italomat kóstolgatják, hát még azt is elnézném békésen.
    - De hogy a könyveimet is felfalják... hát azt már nem!

    Mormogi Papa

    VálaszTörlés
  17. tudod MP, nekem kezd a tököm tele lenni a könyveimmel. a tavasszal tisztogattuk a könyvespolcokat, vagy 8 órán át. eközben átment a kezemen az összes, törölgettem őket, mielőtt vissza mentek volna a szintén letörölt polcokra. nem mértem le, de soksokméter könyv. és a 99%-át, törölgetés helyett, kibaszhattam volna az ablakon, minden szívfájdalom nélkül. mennyi ostobaságot, tanácstalanságot, hamis szart összehordtak már az "írástudók"!

    VálaszTörlés
  18. Én szeretem a könyveimet. Nagyon. Könyvtárból nem is szeretek kölcsönözni, mert azt szeretem, hogy bármikor leemelhetem a polcról... Szeretem, hogy megtalálom bennük a régi "könyvjelzőket", buszjegyeket, cetliket... A sorozatokat különösen imádom...

    VálaszTörlés
  19. Minden évben megtámadják a molyok az én drága, steril zacskós barna rizsemet is, mely értéke hol mérhető össze holmi könyvekkel.
    Egyébként lehet ám mikrófilmesíteni is a könyvtárat.

    helge

    VálaszTörlés
  20. Egyébként meg nincsenek könyveim, csak képregényt olvasok.

    helge

    VálaszTörlés
  21. rah, amiről írsz, az a birtoklás talmi öröme, és a szentimentális önszereteté. az emlékek rózsaszín fényében feredőzés. :)

    VálaszTörlés
  22. helge,
    minek mikrofilmesíteni a semmit? :))
    a képregényt meg nem hiszem. :))

    VálaszTörlés
  23. grift mester már beelőzőtt, de megírom: takarítás közben jöttem rá én is: az ember legnagyobb ellensége a könyv.
    legalűábbis üvegvitrinben kellene tartanunk, hogy ne fogják kilószám a port. egy telejs napomba tellet, míg a könyveink felét kihordtam (baromi súly) kinn az udvaron leporoltam, átpörgettem a lapokat portalanítás végett, majd visszaraktam a polcokra.
    eszméletlen mennyiségű por van bennük/rajtuk és ezzel élünk. csodálkozom, hogy nem asztmás az egész család.
    eü megfontolásból: NÓ könyv!

    VálaszTörlés
  24. köv.képp: az ember legjobb barátja a moly.

    VálaszTörlés
  25. vero, kivárni a molyokat? még az unokáid is a moly állkapcsok kitartó őrlését hallgatnák! :))

    VálaszTörlés
  26. rah, semmi, semmi, csak úgy mondtam. :)

    VálaszTörlés
  27. A szemészprofesszor nagybácsi( nem az enyém ) könyvtári könyveket olvasott. Sokat. Csak néhány értékes darabot vett az értékes festményei, bútorai mellé.
    Választhattam egy könyvet magam is a hagyatékból.
    Ötezer forint lapult benne.
    Több mint egyhavi fizetésem.
    Utólag megszerettem a gonosz nagybácsit.

    Insz...

    VálaszTörlés
  28. Amit az emberiség rongyain közzétett agymunkákról írtok, még igaz is lehet - másnak. Nekem, az egykori lőcsei nyomda soha-birtokba-nem-jutott utolsó örökösének mást jelent mindez.
    Pedig porfogásban kevesen tehetnek túl azon az (óvatos szakértői becslés szerint) 16000 köteten, ami csak a szüleim lakásában henyél most. És nálunk is van nem kevés. Ha kidobnám, megszűnnék én is.
    A legszomorúbb látvány a világon, s a legnagyobb birtokolni vágyott ingatlan számomra a Nádasdladányi kastély könyvtára, mely üresen áll, polcai csak ásítoznak némán...
    Nem vagyunk egyformák.
    MP

    VálaszTörlés
  29. MP! a kidobás csak felelőtlen szószátyárkodás volt. :) természetesen, ha az ember képes lenne megszabadulni a birtoklási mámor nyűgjétől, akkor egy közkönyvtárnak, vagy más közösségi felhasználásra szánná. az biztos, a kiváló ízléssel összevársárolt könyveim legnagyobb része érdemtelen arra, hogy újraolvassam. és amit nem tartunk érdemesnek arra, hogy újra olvassuk, azt már csak a tulajdonosi örömért tartjuk.
    és valóban, tényleg nem vagyunk egyformák. de azért megértjük és elfogadjuk egymás mániáit! :)

    VálaszTörlés
  30. Én azért is tartom, hogy majd idővel a gyerekem kezébe tudjam adni... Ha kell, csak felnyúlhasson "érte" a polcra...

    VálaszTörlés
  31. Kedves Grift - hiszen tudtam én :-)

    Ámbátor nagybátyám radikális döntésre jutott tudván: az ő könyveinek sem gyermekei, sem unokái nem veszik majd hasznát akkori állapotában. Megtartott egyetlen könyvespolcot (a józanul apró lakás ebben sokat segített) s mindig csak annyi könyvet tart, amennyi azon elfér… Időnként kiválogatja a "törzsállományt", s a többiért antikváriust hívat.

    Érdemtelen könyv - igen találtatott olyan is egynéhány. Legföljebb kordokumentum.

    S hogy lássátok mértéktelen bírvágyamat az ő teljességében, könyveken kívül - mert olvasok én regényt, tanulmányt, esszét, színdarabot és klasszikus kabarétréfát s sok forgatókönyvet (óh, jajj!) - még képregényeket is tartok… részben nekik köszönhetem a) a francia nyelv szeretetét, b) a "snittes" látásmódot és plánozást meg azt a képességet, hogy a képekből "kihallom" (kikövetkeztetem) a nem értett szöveget is…
    Nem beszélve a fül gyönyöreiről, a jó lemezekről és felvételekről. Sajnos hogy sajnos: ezekkel nem olyan egyszerű a helyzet, mint a könyvekkel: azoknak minden későbbi "hordozóval" szemben megvagyon az az előnyük, hogy élvezetükhöz nem kell semmiféle, gyakorta külső feltételektől függő felszerelés: leolvasó, számítógép, képernyő vagy magnó… (Legföljebb némi fényforrás a hosszú téli estéken s olvasószemüveg a korban "előbbre" haladván :-)

    MP

    VálaszTörlés
  32. MP! ehh, te igazi könyvmoly vagy! :)))

    VálaszTörlés
  33. Akkor most ki jön?
    A Verminator vagy Adolf emberei?
    MP

    VálaszTörlés
  34. Mp.
    Ó, a nádasdladányi kastély. Szomszédságomban van.
    Vele' is megtörtént a szétszóratás a háború után, ahogy az köll...
    Jó néhány házban, de leginkább már az újabbakban megtalálhatóak berendezési darabjai.
    Kommenteltem már valahol.
    Van ahol a házat is úgy építették, hogy elférjen. Sajnos az a rész lakhatatlan mert nehéz kifűteni a hatalmas légteret. ( Tolvajok kesergése, két emeletnyi beltér, hogy elférjen a hatalmas faragványokkal díszített tükör...)
    És mindenkihöz úgy került, hogy ..." tudja szakácsné volt ott az öreganyám, a nagynéném, az ángyom a,a meg a..."
    A szomszédasszonyom pl. áthívott, nézném meg mit érhet az a tálaló amit az előszobában tárol. "Tudja sok helyet foglal el, eladnám..."

    A könyvtár természetesen üres. A faburkolattal legfeljebb fűteni lehetett volna. Lehet, hogy ez lett a sorsa az ott tárolt könyveknek.
    Valóban kiváncsi lennék hová tüntek...?
    Ha megélhetném, hogy valaki beinvitálna, nézém már meg a fóliánsokat, melyeket hálából adtak nagyanyjának a Nádasdiak, akiknél szakácsnőként szolgált stb...
    Insz...

    VálaszTörlés
  35. furcsa egy nép vagyunk. széthordták a kastélyokat, széthordták a téeszeket, vitték a háztájiba, meg kulipintyót építeni. vitték a gyárat, a házba, a telekbe, vittek mindent. most nem kérünk számlát a mestertől.
    és csudálkozva nézünk, hogy miért vannak így a dolgok.

    VálaszTörlés
  36. Kedves Insz...
    Megbeszéltük ezt már emilben, nem felejtettem el. A többieknek okulásul jó, hogy itt látom.
    Megint "menőzök": Habent sua fata libelli - a könyveknek megvan a sorsuk...
    S miért lenne jobb az a sors, mint egykori tulajdonosaiké? Hogy mi minden tűnt akkor s hová, azt teljes egészében megtudhatni sohasem fogjuk. Azért eszembe jut még egy apróság:
    A Mafilm-nél esett meg egy sokszor (ám leginkább név nélkül) emlegetett eset, hogy egy bizonyos épített díszlethez készítettek a műhelyben egy beépített szekrénysort. Ami - igencsak sajátos eset - valahogy sehogyan se passzolt a díszletben rendelkezésre álló helyre. Ide tették, oda tették, rendezgették - nem és nem. A díszlet lebontása után a szekrénysort leselejtezték, mivelhogy olyan speciális formája volt, hogy azt aztán már sehová sem lehetett berakni...
    A díszletraktárban porosodott volna még sokáig, ha a Rendező meg nem szánja: elvitte haza emlékbe. A jótét lélek.
    S láss csodát (mondjam-e, nem-e?): a Rendező lakásában a nappaliba csodamódpasszolt a bútor...
    (De ne törjünk pálcát felette: ha európai mdon megfizetik, nyilván lett volna rá más módja...)
    Mormogi Papa

    VálaszTörlés
  37. :))) micsoda véletlenek vannak! :)

    VálaszTörlés
  38. помощник2009. október 7. 10:58

    Ebben az országban azért lopnak az emberek, mert nem közmegegyezésen alapulnak a dolgok... Nem önszántukból, elköteleződésből mentek a TSZ-ekbe, tehát nem érdekelte őket, hogy mi lesz a "közössel", mert nem bíztak abban, hogy az mindenki érdekét szolgálja... Más országokban tudják, hogy azért fizetik az adót- közmegegyezéssel -, hogy abból a "mindneki" országa épüljön. Nálunk ebben nem hogy bízni nem lehet, de nyilvánvaló, hogy a befizetett adód nagy része magánzsebekbe vándorol... Most akkor erre kérjenek az emberek számlát?....

    VálaszTörlés
  39. помощник,
    ne felejtsük, "kuruc" nép vagyunk. és sosem lettünk igazán keresztények. így aztán a tömegnek, a keresztény erkölcs is csak afféle úgykelltenni dolog volt.
    egyébként meg tyúk vagy tojás vita. mi, mit előzzön meg, közmegegyezésből, kiszámítható jólétből születik az erkölcs, vagy az erkölcsből az jólét? :)

    VálaszTörlés
  40. помощник2009. október 7. 12:06

    A nép egyszerű gyermekének vezető kell, aki példával jár elől, és akit követhet... Amilyen a vezető, olyan a nép... A demokrácia nem jó forma a nép kordában tartásának, viszont az sem jó, ha a vezető visszaél helyzetével... A legtöbb európai országban - szerintem - e kettőben meglévő egyensúly az, a jól működteti a rendszerüket. Markáns, jól követhető korlátok és vezetés, viszont van lehetőség az azokon belüli szabadságra...

    VálaszTörlés
  41. nép, demokrácia, vezető, vonalon egyetértünk.
    abban már nem, hogy európa ilyen lenne. ha valami demokratikus/azaz idióta/ az a nyugat. az évszázados viselkedési normák, gondolatok még működnek, mint ahogy nő a halott haja, de a szétesés felé halad az egész. és a hit már elveszett, nem a mindennapok része az emberek életében. persze nem lesz a szétesés hosszú, hiszen nem sokára muszlim lesz európa, egy valóságos európai al-andalus :)), és akkor megint rend lesz.

    grift

    VálaszTörlés
  42. помощник2009. október 8. 10:26

    Nem olyan biztos az a muszlim, még a Kis Tigrisek és versenyben vannak...

    VálaszTörlés
  43. A Kreml Főtitkári irodájába beront egy szárnysegéd.
    - Brezsnyev Elvtárs! Tíz ember eszik a Vörös Téren!
    - Hát hadd egyenek - így a Főtitkár.
    Kisvártatva ismét jön a szárnysegéd:
    - Brezsnyev Elvtárs! Kétszáz ember eszik a Vörös Téren!!!
    - Ne zavarjon állandóan ilyen csekélységek miatt! - jő a válasz.
    Fél óra elteltével a szárnysegéd immáron magából kikelve ront be:
    - Brezsnyev Elvtárs !!! Kétezer ember eszik a Vörös Téren !!!
    - És ezért zavar?
    - Na de Brezsnyev Elvtárs, pálcikával !!!
    MP

    VálaszTörlés
  44. nem vagyok ellensége a(z okos) molyirtásnak...

    VálaszTörlés
  45. MP,
    orosz-kínai viszály. ki fogja érteni ezt a viccet 20 év múlva? :)

    VálaszTörlés
  46. szamárfül,
    könyvmoly invázió a dómon! :))

    VálaszTörlés
  47. Most örül, miiii? :)

    Egyébként, Lingel könyvszekrény. Az volna jó.
    *vágyakozva sóhajt*

    http://www.amiotthonunk.hu/files/public/1205750003_60_FT869_polc.jpg

    VálaszTörlés
  48. Viszály... "Volt is, lesz is, ez itt a praxis..."
    Valamiféle mindig akad. Van a viccnek más változata is, de az most (a barackosban) még kevésbé tűnik "politically correct" tré fának :-)

    VálaszTörlés
  49. Bocsika, Mormogi Papa halászott a barackosban - s kap majd tockost, ha nem is Bara - Margittól :-)

    VálaszTörlés
  50. leskelődő, hogy örülök e? hát persze. :)
    azzal a könyvszekrénnyel meg ne bosszantson! de szép is lenne! :)

    VálaszTörlés
  51. Nekünk van egy Lingelünk. Édesapám abban tartotta a magyar poézis legjavát, veretes kiadásban. Lányomék azt kérték kis lakásukba. Illik is a nagymama bútoraihoz, no meg megvédi könyveik javát az unokák még éretlen érdeklődésétől...
    A poézis meg áll a padlón jobb időket várva. De jó is lenne...
    Ma van a kerületben a lomtalanítás. Csak azt ne... MP

    VálaszTörlés
  52. Csatlakozom a Lingel témához. Nálunk is megvannak a Lingel-szekrények.

    És ha már lomtalanitás. Két hete gyönyörű bútorokat baszarintottak ki a XI. kerületben. Két fotelt és egy komódot. Frankó polgári bútorok voltak a 40-es évekből. Érdekes módon a dzsipók nem mozdultak rájuk, nekem meg sajna kicsi volt hozzá az autóm. Szólni kellett volna Griftnek. LOL
    De például a nyolcvanas években a Gellért-hegyen apám lomtalanított egy magasított nyakú (1938 M) tüzérszázadosi zubbonyt is. Sőt, a bátyám egyszer egy honvédségi tábori lelkész pelerint újított az egyik kupacból.

    VálaszTörlés
  53. LOL miért nem szólt? magikná' ez a kukázás amolyan családi hobby? :)))

    VálaszTörlés
  54. Ismét nem értem, mitől keverednek össze a bejegyzéseink itt? Amit azért írtam, hogy azonosítsam egy bejegyzésemet, hogyan került jóval eléje???
    Mindegy, csak zavaró..

    Gasper, az efféle kidobálás, a szabaduljunkmegafeleslegestárgyaktól és az értékek nem ismerete és/vagy semmibevevése egyenes következménye a cuclizmusnak.
    Uff!

    VálaszTörlés
  55. ezt a keveredést nem értem

    grif

    VálaszTörlés
  56. hölgyeim, uraim, csak szólok! holnap újabb málnási kalandok. :)

    VálaszTörlés
  57. Kedves Gasper, nem véletlen talán, hogy a Gellérthegyen még lehetett nyugodtan szemelgetni a "lomtalanított" holmik között. Pár éve talán még.
    Itt, Pesten már tegnap reggel kiültek a "vadászterületüket" biztosító nélkülözhető családtagok...
    Mint a kőkorszakban a zsákmányállat mellé. Később elindult a civilizálódás folyamata: a síksági indiánoknál például elég volt a bölény oldalában a saját jegyekkel ellátott nyílvessző. De úgy tűnik, a civilizáció a végét járja minden értelemben :-(((

    Kedves Grift, elkövettem azt, mire többen bíztattak egy ideje. Holnaptól olvasható. A találkozónk résztvevőinél megtalálod a linkemet.

    MP

    VálaszTörlés
  58. MP! ennek tiszta erőből örülök!

    VálaszTörlés
  59. MP,
    á, a dzsipók már itt is napokkal elötte sátrat vernek a reményt keltő épületek elött, bízva a jó fogásban. Viszont újszerű dolog hogy szakadt, alkesz magyarok trógerolnak nekik.

    VálaszTörlés