2009. október 31., szombat

herta müller a disznóvágáson


feri bácsi, tegye már be azt a kurva ajtót, mert megfagyunk! egyébként, a kapus félelme a tizenegyesnél, az a címe annak a böllnek. az öreg visszanéz az ajtóból, marika, ne igyon már annyit, az handke. jól van már öreg, ha jön vissza, hozzon egy vödör vizet! de mozogjon!
az öreg belép a nyári konyhába, ott állították fel az asztalt, amin bontják a húst. pufajkában, csizmában, két rokongyerek és béla úr, a böllér. a sarokban az üstben lassan, néha buggyanva mocorog az abalé. az üstön keresztben egy lekvárfőző kanál, arra vannak akasztva a hurkák, és úgy merülnek a szürkés lébe. a fakanál nyele fénylik a zsíros gőzben. jól átjárja a zsírpára, nem sérti majd fel a tenyeret, ha nyáron a lekvárt kell kevergetni vele.
béla úr az bontóasztal lapjába vágja a kést, éllel előrefele, úgy húzza át rajta a szalonna darabokat. szép, egyenletes csíkokat vág így.
az egyik rokongyerek letesz mellé egy tál mosott belet. azt kérdezi a néni, hogy jó lesz e így? miért, először csinálja? mondd már meg neki, hogy hagyjon engem békén a hülyeségeivel. az is olyan habókos mint a varga állatorvos felesége. ma reggel is elnéztem, ahogy a doktorné kicsapja az ablakokat, kikönyököl, és bámul a semmibe. felröhög. tisztára mintha moszkvába vágyódna, mint valami csehovi pina. mindenki vele röhög. na, töltsetek egy kupicával, igyatok ti is! feri bácsi nem issza ki a poharát, na a varga doktor is megéri a pénzét, a sógorral felrakatta a disznót az asztalra, azt mondja, nem képzeli, hogy lehajolok vizsgálni? megint röhögés. megint isznak.
az ivás csendjében hallani, ahogy valaki a csizmáját húzogatja a sárvakarón. maga az, imre? kérdezi az öreg. én, én, kiáltja, és már lép is be az ajtón. már elnézést, hogy szinte csak így a pecsenyére, de a tévé előtt ragadtam, mondtam már azt a történetet a spiróról? a spirochetás, leptospirózisosat, azt négyszer, mondja az egyik gyerek, és szamárfület mutat. de ha már irodalom! imre bácsi, mi a véleménye erről az új nobel-díjas írónőről? tudja, írókról beszélgettünk éppen.
nem is tudom fiam, hát nem sokat tudok a nőről, tegnap a gépen olvastam tőle egy novellát, hát nem tudom. nem bírom, mikor az író széthúzza a saját története szövetét és azon kiszólva okoskodik egy sort. ez a nő is azt írja, valami menekülős történetbe keverve, tudjátok romániából ment el, szóval azt írja, lehet, hogy nem pontos, a szélütés óta nem az igazi a fejem, na mindegy is:
„nem bízom a nyelvben. mert saját magamról tudom a legjobban: ahhoz, hogy pontossá váljon, mindig el kell vennie valamit, ami nem az övé. folyton azt kérdem magamtól, miért olyan lopkodósak a nyelvi képek, miért oroz el a legérvényesebb hasonlat is olyan tulajdonságokat, amelyek nem illetik meg. csak a kiötölt meglepetés teremti meg a valóhoz a közelséget. csak ha egyik észlelés kifosztja a másikat, egyik tárgy magához ragadja és felhasználja a másik anyagát, csak ha a mondatban kézenfekvővé vált, ami a valóságban kizárja egymást, képes a mondat a valóval szemben megállni a helyét.”
az öreg tölt egy italt imrének, aki vigyorog. na gyerekem, szóval, gyenge írócska lehet ez a nő, ha nem elég neki a történet. egyik észlelés kifosztja a másikat, na persze, és ahogy feljelenti a saját apját állítólagos nácisága miatt, az már nekem sok. undorodom a német irodalmi pavlikmorozovizmustól. persze a mi grófunk is hasonlóan az apjával, ugye. kuncog.
marika tépi fel az ajtót. öreg, bassza meg, kértem, hogy hozzon egy vödör vizet, már azt hittem megint kidőlt, és a kanapéba fekszik vályút, mint oblomov. és mozogjanak már a hétszentségit maguknak, mert sosem leszünk kész!

73 megjegyzés:

  1. @Grift!

    B*szod, apám (ha meg nem sértelek), ez nem véletlen:-D De, hát, ugye, akkor mi?! Éppen egy választ bütykölgettem a Nádas-hozzászólásodhoz a Jegyzettömbön, amikor láttam, hogy komment érkezett. A te linked volt ide:-)

    Ez a bejegyzést, ha nem te írtad volna, odalinkelném neked a Nádas-kommented után válaszul:-) Mert az irodalom, ha helyén van, éppen így működik, ahogyan itt leírod:-D Ütős kis bejegyzés ez:-D Gratula'!:-D

    S ha már itt vagyok, s ha már az irodalomról beszélgetünk, idemondom neked a Nádasról írott hozzászólásom lényegét:-)

    "nádas nem posztmodern" --- írod.
    Hanem mi?
    Ő a magyar irodalomban a posztmodern "pápa". A többiek csak Jancsibohócok mellette.

    Mint írtam már, én Nádas írói tehetségét nem vonom kétségbe, éppen ellenkezőleg; nekem azzal van problémám (ami, készséggel elfogadom, magánügy:-)), amerre és ahogyan "viszi" az irodalmat. Demonstrálom, egyszerűbb és világosabb, mintha magyarázkodásba kezdenék.

    Borgesszel demózok. Van neki egy novellája, ami "a" totális irodalom. Erre képes az irodalom, ha a szerzője hagyja, hogy öntörvényei szerint működjék.

    http://www.mek.oszk.hu/00400/00461/html/borges32.htm#xviii

    Ám amíg Borges több művében, többször is nyilvánvalóvá teszi, hogy "Barátaim, játszunk!", végig megőrzi az úri szalonban a hölgyek és urak szórakoztatására kísérleteket bemutató tudós attitűdjét, Nádas úgy ír, mintha komolyan gondolná, amit mond. Pedig.

    Ha az irodalmat öntörvényei szerint hagyjuk működni, akkor lesz csak nemulass! Az ember csak olvas, csak olvas és egyszer azon veszi magát észre, hogy az űrön át megérkezett a semmibe.

    És akkor még kánont is csinálnak belőle!

    ü
    bbjnick

    VálaszTörlés
  2. szerintem nem "viszi" semmere az irodalmat. és végképp nem hiszem, hogy mímelné amit mond. ilyen nincs ilyen mélység mellett. sőt tudod mit mondok? istenes író. bár lehet, hogy nem tudja magáról. ír. klasszikusan, szépen, elbeszélőn, irdatlan mélységekkel és iszonyú pontossággal. és nem ideológikus, mint egyébként civilban.
    borges üres és hülye, még szép hogy bevallja. nádas egyik sem.
    na, ne nádasozzunk, nem lesznek közös szavaink róla. bízzuk az időre, ahogy te is mondtad. :))

    VálaszTörlés
  3. @Grift!

    Jó'van, no! Pedig épp most akartam előhozakodni az exrém luciditással és az analizáltsággal. (Még Hamvas-linkeket is adtam volna meg.):-D (...) :-D (...) :-D

    Ez a h*lye bejegyzésed meg egyre jobban tetszik:-)az is olyan habókos mint a varga állatorvos felesége. "ma reggel is elnéztem, ahogy a doktorné kicsapja az ablakokat, kikönyököl, és bámul a semmibe. felröhög. tisztára mintha moszkvába vágyódna, mint valami csehovi pina. mindenki vele röhög." Itt én is velük együtt röhögök:-)

    ü
    bbjnick

    VálaszTörlés
  4. Azért ott az elején Handke is menő. Ő az a rosszfiú, aki biztosan nem kaphat ilyen díjat.

    Nagyon tetszik az írás!

    VálaszTörlés
  5. örülök, fijjug, hogy tetszik!
    remélem murci sem sértődik meg -ha idetéved- a spirós, szamárfüles részen. :)))

    VálaszTörlés
  6. ja! ma este megnézem a kolozsvári 3nővért, remélem nem a saját hülyeségem fog eszembe jutni a 3pináról. nem jó az, ha saját magán kuncog az ember a színeházban. még elviszik. és akkor biztos kicsinyál az igazgató-főorvos. :)))

    VálaszTörlés
  7. Hej på dig!

    Ez a legjobb börleszk amit valaha olvastam , magam előtt látom, ahogy falusi nénik mossák beleket , kupicázó hurka töltő paraszt bácsik irodalomról, filozófiáról,Lukács György esztétikájáról beszélgetnek, hát mi lenne ez, ha nem a szellem nirvánája. Egyébként el is tudnám képzelni ezt a belterjes magyar kultúráról.
    Másoldalról a maga sunyi cinizmusa a parasztság arculcsapása. Érződik belőle, hogy megveti ezeket az embereket, ha nem így lenne nem ruházta volna fel őket olyan képességekkel, mellyel soha nem rendelkeztek, mely soha nem is volt feladatuk.
    Szeretnék erre rácáfolni, hamarosan itt a vágási időszak, esküszöm, addig fogom, járnia tanyavilágot még hasonló kritikai érzékkel megáldott hurkatöltőket nem találok.

    Helge

    VálaszTörlés
  8. hej!
    valamit félreértett! ez nem a megvetés, ez a szeretet hangja. csak elképzeltem milyen lenne ha a "népművelés" elérné a célját és olyat tömne "életes életet" élők fejébe, és válna életük részévé, amire semmi szükségük, hisz létük maga "az", amiről az írók többnyire csak fikcióznak. :))))

    VálaszTörlés
  9. gasper, és a képet hadd kérdezzem meg? :)))

    VálaszTörlés
  10. God kväll allihopa! :))

    A "herta kész 01.jpg" képről van szó?
    Hát amiatt teli szájjal röhögtem, amikor bejött a Gőzdóm. Nagyon menő.

    Külön dob az élményen H.M. melankolikus tekintete, ahogyan átnéz a két sonka között.
    Szép feszesre komponált kép, hangyafasznyi asszimetriával.

    VálaszTörlés
  11. Grift, magát haladéktalanul, valamint visszavonhatatlanul el vagyok kénytelen távolítani a könyvjelzőkből. Mert hogy cserepes a szám:D

    VálaszTörlés
  12. Irodalmi szalon helyett irodalmi disznótor - eredeti találmány :)

    VálaszTörlés
  13. abalé, nyárikonyha, gőz, sarokkaparó - herta müller.

    hát ebben tényleg ott van a "kiötölt meglepetés"
    de nem tudom,hogy ettől lett-e valóságosabb.

    mindenesetre ez a rokongyerekek nagyon ott van :o))

    maga már tányleg járt rendes disznóölésen. de régen. kismagyarországon belet már vagy 15 éve nem mosnak. pedig annak bukéja volt! máma már úri népek vannak.

    VálaszTörlés
  14. csak jelezném,hogy HM létrán állhatott a malac mögött, hisz a valóságban oly apró termetű.

    http://www.guardian.co.uk/books/gallery/2009/oct/08/herta-muller-nobel-prize-literature?picture=354142045

    VálaszTörlés
  15. Juj vero,
    hogyan lehet ilyen előnytelen fotót idelinkelni szegény írónőről?
    Mintha Klaus Kinskit látnám a drakulás Herzog-filmből, egy kis aszalódást követően.

    vero,
    különben kortárs magyar disznóvágás ügyben az a link a releváns, amit egyszer bátorkodtál mélben átküldeni.

    VálaszTörlés
  16. Tack så mycket Gasper, det var snällt av dig, men det är inte värt att tala om.
    Det var bara en liten .akutinsats av mig.

    Helge

    VálaszTörlés
  17. Már már azt hittem kimarad a vér, de újraolvasva Imre mintha épp a pecsenyére érkezne.
    Márpedig az a vér, a hagymában sült vér. Még szinte a bontás előtt.
    Elképesztően jól kevered a dolgokat. Dolgozik bennem a sárga irígység rendesen. Ezt muszáj volt megmondanom.

    Meg azt is, hogy a Nádas mögött mindig érzek valami megfelelni vágyást a siker érdekében.


    ( Itt van. Jó lesz...? Sokat dolgoztam rajta..)

    Ettől még lehet őt szeretni, csak ha túlméretesre növi magát és irányt mutat, hogy merre van az amarra, akkor már nem is érdekel.

    De nem róla van szó.
    Grift, ezek a képek, az ellesett pillanatok, ez a tökéletes keverés....nagyszerű volt.
    Még akkor is, ha Málnási még Katmanduban ragadt.
    Insz...

    VálaszTörlés
  18. bizotsan ott is Herta volt atéma, csak még arról beszélhettek, hogy jelölik-e vagy sem?

    mindenki örömére, ögén
    http://www.disznovagas.hu/

    nekemis az ugrott be , mikor legelőször láttam, hogy mennyire német feje van. olyan kicsi mint kinski. érdekes, hogy évszázadokon keresztül mennyire szigetként tartották magukat a népek tengerében. fajilag is! (fajelmélet, most itt, a dómon!)

    VálaszTörlés
  19. insz // "Még szinte a bontás előtt."
    asztakurva! :D
    vannak itt még kemény dolgok!

    VálaszTörlés
  20. inszeminátor, sejtheted, hogy sárgulásod, számomra mintha hájjal. :)

    VálaszTörlés
  21. vero, maga meg úgy házal itten-ottan a fajelméleteivel, mint valami nyúlbőr, cipőpertli, hamispálinka árus a nyakába akasztott kosárpulttal. :))

    VálaszTörlés
  22. insz., málnási, ki tudja hol van, a történet a jövőhéten új szálat vesz fel, málnási tudásszomjas, művészőrületes, elragadtatott kamaszkorából. :)

    VálaszTörlés
  23. @Grift!

    "csak elképzeltem milyen lenne ha a "népművelés" elérné a célját és olyat tömne "életes életet" élők fejébe, és válna életük részévé, amire semmi szükségük, hisz létük maga "az", amiről az írók többnyire csak fikcióznak" --- írod.

    Ez így nagyon rendben is van:-D

    De: a poén az, hogy olyan világ volt --- és, szerintem, sok szempontból még ma is olyan --- a "paraszti világ" (illetve, ami még maradt belőle), ami mindent integrált (integrál), ami számára integrálható (volt), amivel praktikusan tudott (tud) mit kezdeni. Márpedig az irodalom (és a ú.n. "magaskultúra") jelen volt ebben a világban is, lecsorgott az általános és kötelező oktatáson és később a médiumokon keresztül. Én azért röhögtem nagyon a bejegyzéseden, mert nekem gyerekkoromból vannak nagyon "hasonló" emlékeim:-D Nekem ez annak idején, gyerekkoromban, a tanyán, természetes volt, késöbb ismertem csak fel, hogy hogyan is működik ez az beépülési folyamat. Ahogy a Petőfi versekből annakidején népdalok lettek, ugyanúgy a későbbi hatásokból is nagyon sokat felvett és magáévá tett az a közeg.:-) Talán tekinthetjük az irodalom egyfajta értékmérójének is, hogy mi ment át belőle ezen a szűrőn:-) Nem mennék bele, hogy a gyerekkoromban hallott hány szófordulatról derült ki számomra később, hogy azok szépirodalmi alkotásokból származnak (gyakorlatilag: irodalmi idézetek:-)), hány falumbeli ragadványnevéről derült ki, hogy azok irodalmi alakokra, karakterekre vagy a magaskultúrából vett motívumokra utalnak.:-)

    Inkább hozok egy mai példát. Ma ez így működik. Nem a parasztságon múlik, hogy mi jut le hozzá:-)

    Nemrég mesélte nekem Csutakaszürkeló nick: a falujuk csordapásztora részegen kerekezett haza a kocsmából és a kanyarban elcsapta a menetrendszerinti busz. Ott feküdt az uttest szélen eszméletlenül, egy vértócsával a feje alatt, hívták gyorsan a szomszéd faluból az orvost. Az orvos éppen föléhajolt, hogy megvizsgálja, amikor a csordapásztor magához tért és így szólt hozzá: - Nézz le rám, ó, Dzsimi!

    ü
    bbjnick:-)

    VálaszTörlés
  24. én a "népművelőkön" a társadalommérnököket értettem ám, akik úgy vitték volna egy szép új világba, erőszakkal, a parasztot, mint a vak nénit az úttörők az út túloldalára. :)
    azért nem tenném az irodalom értékmérőjeként azt a tulajdonságot, hogy képes e leszűrődni, beépülni, hiszen nem annak a közegnek az élete az irodalom és annak elemzése. sok esetben a hígvelejűség, az irodalmi operett, az izirájder öcsém dolgok jelennek meg. magad szolgálsz a legjobb példával, a dzsimmivel, amin egyébként eldőltem. :))))))
    a parasztságot a parasztságra kell újból megtanítani, ha kell egyáltalán bármire, annak tisztességére, hitére, együttműködési készségére, munkán alapuló hierarchiájára, és lehet a felsorolást folytatni, és nem a tsz-ből lopás, a megtörtautó behurcolás, a gorenje kultúra helyett irodalmat húzni rájuk. halaknak vizet, madaraknak eget.
    más kérdés, hogy a paraszti világból kitörőket, elhívottakat, a más életre születetteket minden módon támogatni kell, hiszen illyés gyula kivételével :)), erős dolgokat csináltak.

    VálaszTörlés
  25. bbjnick // :D ó dzsimi. hátbaszki. megfektet.

    van még valahol csorda? meg csordapásztor? meg parasztság? háááát ....

    VálaszTörlés
  26. Helge,
    igazán nincs mit, de férfiasan be kell vallanom, hogy svédtudásom igazából kimerül a különféle köszöntésekben és italrendelésekben. És persze meg tudom különböztetni a gravlaxot a surströmmingtől. Meg olyan kormozós dumákat tudok még, hogy "jag älskar dig". De ez utóbbi már nem neked szólt. :))

    VálaszTörlés
  27. "jag älskar dig". De ez utóbbi már nem neked szólt. :))


    Jaj , de kár! Már megörültem, hogy ....:))

    Helge

    VálaszTörlés
  28. помощник2009. november 1. 18:02

    Isteni groteszk hangulat, tényleg mint egy film pereg az ember szeme előtt, és tényleg az az érzése az embernek, hogy Eperjes áll a háttérben, kidüllesztett büszke népművelő mellel, előre-hátra ringva, csodálattal nézve műve eredményét... Beszarás, na! :oD
    Egyébként minden, a parasztsággal kapcsolatos gondolatod úgy igaz, ahogy van.

    VálaszTörlés
  29. Grift uram, amint irodalmi magaslatra ér (tudja, spirót lélegezhet be), máris megérett arra, hogy kikerüljön az evocatio blogra!
    mert azt látom, erősen irodalmiasakat magzik a poszt!
    :P

    VálaszTörlés
  30. hű, szamárfül! ottan lehet még jó levegő! :)

    VálaszTörlés
  31. Helge,
    talán ha Helga volnál, esetleg elgondolkodnék rajt' :))

    VálaszTörlés
  32. Ha a parasztság ennyire pallérozott főkkel kérkedhet majd,már most látom előre, hogy a jó hurka és a kolbász megsínyli ezt.

    Helge

    VálaszTörlés
  33. Helge,

    Pallérozott fők' - parasztság'...?
    Időnként zavarba esem itt a faluban.
    Meghív az egyik disznóvágásra - fiatal, néha bejön hozzám egy kis beszélgetésre. Persze csak ráérő időben, ha nem kapál a kukoricásban vagy máshol.
    Leszúrja a disznót, pörzsölünk gázzal, az anyja már süti a hagymás vért, közben összevitatkozik a sógorával.
    Olyasmiről amihez csak a számat tudom tátani.
    Felbontja a disznót, fejét csóválja, azt mondja tüdűbajos volt.
    Darálás, töltés, az abálókondér alá is kéne már fát rakni, s közben hozzám is szól:
    ...jó hogy kocsival jöttél, kész van a tévéd legalább leviheted!

    Insz...

    VálaszTörlés
  34. szerintem, és remélem jól értem, helge viccelt és csak arra gondolt, hogy az irodalmi ködevés lenne felesleges tudás. a "nép" gyakorlati ismeretekben nem hülye. /mondjuk szavazni azt kurvára tudnak :) / ha kell tévét javít, ha kell autót szerel, ha külföldön seftelt akkor kiismerte vámügyintézői szinten a papírmunkákat, stb. ezért is ostobaság, hogy a szakmunkásképzőkben a libsik már nem is szakmát tanítanának, hanem vállalkozásismeretet vagy mi a frászkarikát. mintha nem lenne képes két hét alatt az életben elsajátítani a melós azt, ami a vállalkozáshoz kell.

    VálaszTörlés
  35. @Grift!

    Valamiért többször is visszadobta a rendszer a kommentemet, megpróbálom hát több részletben elküldeni...

    1. rész:-)

    (A következők nem a bejegyzésedre reakciók, hanem inkább és csak a témához "adalékok".:-))

    Olvasgatom, ahogyan Helgevel tologatjátok itt egymásnak a bonbonos kosárkát, figyelem a parasztügyi diskurzust, és Márai jutott eszembe. Amikor arról ír, hogy milyen, mikor maláj nőt veszel magadhoz a gyarmatokon. Csak ül a sarokban és néz, átküldöd a másik szobába, de a falon keresztül is ézred, ahogy ott ül és néz. Csak ül és néz. Mit néz?!

    A parasztság nem egy másik faj:-D A parasztok azok az emberek, akik paraszti életformát/tevékenységeket folytatnak. Ha vannak sajátosságaik, amik megkülönböztetik a parasztokat a többi embertől, azok csak olyanok, amik az életformájukból/tevékenységeikből erednek. Vannak jó parasztok - ahogyan vannak például jó pedagógusok vagy jó szakmunkások - és vannak csapnivaló parasztok, vannak gyakorlatias parasztok és vannak széplelkű parasztok, vannak szorgalmas parasztok és vannak lusta parasztok, vannak okos parasztok és vannak h*lye parasztok, vannak a művészetekre érzékeny, fogékony parasztok és vannak a művészetekre nem érzékeny, nem fogékony parasztok (népművészet, népköltészet, mifene; nem ígéret ez, kérem szépen, hanem bizonyíték:-)). A különféle hatásokra sem reagálnak másként, mint bármelyik más halandó.

    VálaszTörlés
  36. 2. rész:-)

    Nekem például volt egy unokanagybátyám - Lajkó
    bátyám, nagyanyám egyik testvére -, aki világ életében olvasott. De nem akármiket:-D Oda-vissza a klasszikus magyar- és világirodalmat és politikus-életrajzokat:-) Ettől ő még elsőrangú paraszt volt (a juhokhoz különösen értettek nagyanyám testvérei, mivel apjuk bacsó (számadó-juhász) volt, korán munkára fogta őket, s mert nagy killer volt az öreg, mellette nemigen lehetett hibázni, muszáj volt a szakma minden csínnyával-bínnyával tisztában lenni). Ha anyajuh-ügyben kértél tőle tanácsot, akkor arra válaszolt Lajkó bátyánk, ha Mikszáthról kérdezted, akkor arra, ha pedig Churchillről, akkor arra.

    Hogy mondjak másik példát is, nagyapám egyik unokatestvére - szintén "gyakorló" parasztember - szabadidejében klarinétozott és tekerőzött, s mivel Magyarország talán utolsó élő népi tekerőkészítője volt, időnként ott zsizsegetek nála sebőferenctől mandelróbertig a mittudoménkik, az összes ilyen "figura". Amit kérdeztek, arra válaszolt, amire kíváncsiak voltak, azt megmutatta, aztán csinálta tovább a maga dolgát:-) Sehol semmi meghasonlás, sehol semmi tragédia:-D

    És ha már így belemelegedtem:-D, még talán annyit: megnézném én azt a "népművelőt", aki kárt tud tenni egy parasztban, ha az a paraszt nem akarja, hogy kárt tegyenek benne:-D Az, hogy könyvtárak jöttek létre a falvakban, az, hogy a kultúrban mindenféle értelmes és értelmetlen programokkal szórakoztatták a fájóslábú nyugdíjasokat - mert más nem nagyon ért rá ezekkel foglalkozni - egy fikarcnyit sem ártott a parasztságnak (sőt!), a téeszesítés, a vagyonelkobzás, majd kilencven után az
    újabb teljes kirablás annál inkább. Ezt kellene orvosolni, az író-olvasó találkozók sokkjait könnyen kiheverik ők maguk is:-D

    S hamán, akkor mán: elgondolkodtatott az is, amit az irodalomról írtál.

    VálaszTörlés
  37. 3. rész:-)

    Meglehet, én éltem túl sokat vidéken és nem tudott rendesen kifejlődni az agyam, de számomra az irodalom nem egy szűk irodalmi
    élet ügye. Az irodalomnak nem funkciója, csak egy tulajdonsága az elemezhetőség. Akkor irodalom az irodalom, ha él, hat hat, ha termékenyít, szórakoztat, okít vagy butít. Most, hogy egy művön három pesti irodalmomb*zi pörög, attól az még nem nemzeti irodalom. Oda a "disznók elé", magaskultúra csurogjon még az ereszről is, hagy hallja, lássa, olvassa, aki akarja, akár a fél ország is, hagy idézgesse,
    akár hibásan is, hagy hivatkozzon rá, akár rosszul is, hagy értelmezgesse, akár félre is. (Egyszer meglátogattam egy nagynénémet és láttam, hogy az éjjeliszekrényén a Lotte Weimarban hever. Kérdeztem tőle: ezt tetszik olvasni?! Azt mondta nekem: igen.:-) Végülis: miért is ne!:-))

    Régóta tervezgetek egy (két) bejegyzést az olvasás veszélyeiről:-) Arról fognak szólni, hogyan találkoztam az irodalommal.:-D Majd ott folytatom ezt az "eszmefuttatást":-)

    Kinyúltpulcsi- és tarisznyaautomatákat minden falusi benzikútra! Éljenek a népművelő csajok!

    Még két sör rendel!

    ü
    bbjnick:-)

    VálaszTörlés
  38. bbjnick!
    na, tudtam én, hogy baj lesz! :)) mindenki úgy érti félre a "kényes" dolgot, ahogy az a legjobban esik neki. sem a beírás, sem a kommentek nem arról szóltak, hogy nagyon okos legények bottal piszgálgassák itten a parasztot, mint szimpatikus, ámbár mégiscsak egzotikus fajt. ahogy írod, aki olvas olvasson, aki nem, nem, aki ponyvát olvas tegye azt, aki ulyssest, az azt. csak annyiról szólt valamelyik komment, a beírás még arról sem, hogy amúgy is romlik minden, a széteső, gorenjésedő, megtörtatósodó, mónikasótnézősödő, fornettiértsorbaállósodó parasztságot nem társadalommérnököknek kell a fogyasztás őrültjeiből, irodalomfanná érzékenyíteni.
    szerintem elég jól kifejlődött az agyad :), éppen ezért tudod te, hogy az irodalom többrétegű, több hatókörű, több olvasatú, többutas dolog.
    de nebasszamár meg, nehogy már azt képzeljük, hogy a kohóban két csapolás között irodalomelméleti vitát kéne folytassanak a dolgozók. volt már persze ilyen is.
    az irodalomban pont az a ravasz, hogy a sokszintűsége révén, mindenkit, minden réteget képes elszippantani az igazi tudástól. :))
    ne felejtsük az irodalom egy szinten túl káros. a nép szintjén, a kétkeziek szintjén ideálokat sugalmaz, melyek beépülnek a tudatukba, erkölcsükbe. pont úgy, mint a tömegek át nem élt vasárnapi miseélménye.
    ez a szint jó, ez nevelő, funkcionális. egyben a lényeget nem érintő.
    amit mi itten művelünk, és akkor irodalmárokat, esztétákat és egyéb rongyokat ne említsünk, teljesen káros, felesleges időtöltés. a mindenség helyett mindenféle hülyék helytelen gondolatain törjük a fejünket. :)))
    a művészet arra való, hogy elegánsan és önelégülten eltávolodhassunk a lényegtől.

    hát, -meglehetősen zavarosan- most ennyit tudtam. ez az egész amúgy, néhány sör kíséretében persze, kiváló téma lehetne egy a múltkorinál teljesebb létszámú találkozó során! :)

    VálaszTörlés
  39. Nekem is visszadobta odaát, annál a Verespéteres beírásnálGaspernél, föl is adtam.
    Egyébként amit fentebb több fejezetben leírtál, arra ő tökéletes példa. Csak csodálkozni tudok a változatosságán.

    Viszont, nem ellenben, csak viszont, kissé mellérendelőbben...

    Nemrég hazafelé hajtva a szomszéd kisvárosban - szerintem még falunak is kevés - óriási tömeg gyűlekezett a helybéli amphiteátrumban. Van egy köríves mélyedés, eléje szinpad építve és itt folyik minden ünneplés meg egyebek. Már tele volt a gödör', de csak jöttek jöttek a népek. Megrekedtem a tömegben, igy hát megkérdeztem ugyan mit ünnepelnek így ezen a hétfői napon...?
    Jön a Matyi meg a hegedűs kiabálták többfelől...Ja úgy - mondtam....de hogy ki az a Matyi meg a hegedűs?
    Inszeminator, az ostoba.

    VálaszTörlés
  40. még jó, hogy nem egy másik matyit vártak! :)

    VálaszTörlés
  41. Csak beköszönök!
    Remélem nem valagábadugott petárdával darabolták fel a szerencsétlent...
    Amúgy jópofa írások.
    (Majd rájövök előbb-utóbb, hogy éppen kiről koppintotta egyiket a másik után...)
    ...hehehe.

    VálaszTörlés
  42. Fél-OFF és reklám egy (sajna) szinte múlt időben létező lapnak ez a hivatkozás az irodalom és a kocsma tárgyában :-)
    http://kokereszt.blogspot.com/2008/03/kocsmatra-2.html
    (Miért nem tudok copyzni itt???)
    Egy névtelen által beküldött tréfa miatt sokszor kellett volna csuklania egy inkorrekt esti műsor jólfizetett bértollnokának... és hereplőjének.

    MP

    VálaszTörlés
  43. GRIFT // egyáltalán nem zavaros. max. nem entellektüel. vagy divatos. urambocsá' szégyelnivaló. de attól még igaz.
    az irodalom (vagy bármely más (jellemzően)művészet, vagy bármi más "hasznossága" (pardon) az impulzus megadásában kimerül. onnan már élvezet. kellemes vagy kényelmetlen katarzissal vagy annak ígéretével. majd a következő ígéretével. és a következővel.

    bbjnick // mindegy, hogy mit, hadd csorogjon a magas kultúra // a mérnöki (és valójában minden) problémamegoldás kulcsa, hogy beszélnek róla. mellérendelt felekként tárgyalják, forgatják. csak a tekintély ne legyen jelen!

    VálaszTörlés
  44. MP // ha nem tudsz kopipésztelni biztosan firefox-ot használsz.

    VálaszTörlés
  45. Itthon igaz - de ez más blogokon nem akadály :-((( Máshol Macian vagyok és jelenleg az Operánál tartok - mert egy idő után minden böngészőt kiútál a magyar blogoszféra.
    Ellenben van olyan (mellesleg budapesti) lap, amit az ablakos böngészők "veszélyes támadó oldal"-nak minősítenek és nem hagynak megnyitni. A Mac-nek nincsen gondja velük. (...pszt, halkan mondom: talán nem tejeltek le Gill Bates-nek?)
    MP

    VálaszTörlés
  46. Oh, Freud... Hölgyek, Urak
    Dolgozik az altudat.
    Most foghatják a hasukat -
    Ezúttal csak nevetés okán,
    Mivel a történet (picit) profán.

    Tegnap láttam egy (színházi) plakátot, mí csúfította a palánkot. A disznó infulencia állandó emlegetése játszhatott bele a félreértelmezésbe, de így olvastam a nagybetűs címet, mi kiváltotta hajnalban e rímet:
    Vakcína monológok...
    (és most meglógok.)

    MP

    VálaszTörlés
  47. vakcina monológok, mi? hehe! mi?

    mormogi vendégművészt ezért a tettéért, ma déli 12 óráig kitiltom a blogomról!

    :)))))))

    VálaszTörlés
  48. Jó benneteket olvasni... :o)

    VálaszTörlés
  49. azt elhiszem, most már csak bbjnicket kéne valahogy lenyugtatózni, vagy másként megfékezni, mert két napja ezen röhögök:

    "Kinyúltpulcsi- és tarisznyaautomatákat minden falusi benzikútra! Éljenek a népművelő csajok!"

    kész!
    :)))))))))))

    VálaszTörlés
  50. Igen, van is ismerősöm akire áll a dolog... :o)))))

    VálaszTörlés
  51. Bocsánat, elnézést… Délben (után 1 pereccel) szándékoztam visszatérni, de a nyakamba szakadt a… melódia. Most indulnék haza, csak benéztem. Még zárok és megyek.
    Hol kapok még arra árpaszörpöt? A közgyülés megvétózta a kocsmák nyitvatartását - bár annyira még nem lesz késö…
    MP

    VálaszTörlés
  52. Fölösleges bbjnicket lenyugtatózni, mert ugyan azt mondja, csak lassabban.

    De a barátja és tettestársa sem akármi, ilyeneket küldözget nekem meglett családos embernek:

    "Míg tart az év, harmadfélszáz napon
    oly részeg vagyok, mint az út sara.
    Li Po neje vagy s különb sorsu-e,
    mint a részeg hopmester asszonya?"

    (Li Taj-Po: Feleségemnek, Demény Ottó)

    Insz...

    VálaszTörlés
  53. Kedves LiBr!

    Most akkor sárga kabát vagy selyemzsinór ?

    Üdv
    MP

    VálaszTörlés
  54. kénytelen vagyok visszavágni bizottsággal:

    Nézem a felhőket, olyan szépek ezek a felhők

    Sejtelmesek, ártalmatlanok és természethűek

    Én is természethű vagyok
    Li Taj-po szavai csengnek a fülemben
    Én vagyok Li Taj-po
    Sajnos nem értek saját kínaiul
    De hiszek nekem, barna szemem van
    Ez egy keszegfazék
    Lehetnék én is kamikaze
    Lehetnék én is kamikaze
    Papírnadrág
    Lehetnék én is kamikaze
    Kamikaze, kamikaze kamikaze
    Lehetnék én is kamikaze
    1993 augusztus 13. nem biztos hogy péntek
    Egyedül vagyok, nem biztos, hogy élek
    Most teljesen egyedül vagyok, egyedül vagyok
    Egyedül repülök, egyedül repülök,

    Egyedül vagyok és egyedül repülök

    Lehetnék én is kamikaze
    Teljesen egyedül vagyok egyedül repülök
    Lehetnék én is kamikaze

    http://www.youtube.com/watch?v=8Xjg7cCf5KE

    jó reggelt! :)

    VálaszTörlés
  55. Az orvosoknak erről is a Li (Taj)-poszóma jutna az eszükbe, a kémikusoknak a kamikazein - ami a japán-kínai megbékélés (?) jegyében került ide, de jobb, ha én is hiszek magamnak, úgy nem megyek a falnak.
    Pedig bizonyos Dem-Bin-Szky Láda
    erre inspirálna
    de hagyjuk tava.
    Szeva!

    MP

    (-Viszontlátásra!
    - Visszajön?
    - Én el sem megyek, maga gazember! Most mondja, Hacsek, milyen bánatos napunk van ma?)

    VálaszTörlés
  56. MP//
    Selyemzsinór nem lehet, az a másik vége a bírvágynak.
    Bár láttunk már olyat, hogy ott lapult a miniszteri sárga kabát zsebében.

    Egyébként az az érzésem, a mai merényleted a "vakcina monológoknál" is súlyosabb eset, lassan megint túlnyomás lesz a dómban, és az ima sem segít...
    Insz...

    VálaszTörlés
  57. Majd akkor Yma Sumák :-)))
    MP

    VálaszTörlés
  58. itt már olyan szintű az egyébként liberálisokra jellemző szellemi fegyelmezetlenség, humornak álcázott mentális anarchia, hogy jóformán a zokogás kerülget. kitiltom mormogi papát, azt gondolván, hogy ez a rettenetes büntetés segít fegyelmezni gondolatai szétfutó ménesét, de nem. rátesz még néhány lapáttal. teljesen el vagyok keseredve.
    :)))

    VálaszTörlés
  59. sokat beszélgettem az igazgató-főorvos úrral, kedves grift. azt hiszem, meggyőztem őt arról, hogy itt csak a liberálisokra tekintünk ki röviden csipetnyi műtanyasi álvalóság ürügyén. (ezért csak magunk közt kérdem, hogy most akkor mi jutott eszébe a kolozsvári NP3-ról? s milyen értelemben vág ide a címlapfotó meg a vakcinka? és friss vérlelete van-e?) egyébként mosnak belet magyarországon ma is, csak ölég büdös marad.

    VálaszTörlés
  60. megvallom madám, nem minden kérdést értem. így magunk között. szóval az előadáson nem tudom mire gondoltam, tán semmi nem odaillőre, mert igen jó volt az előadás. a címlapfotó, úgy vág ide, hogy h.m. a disznóvágáson a cím. ezt kívántam ilyen iskolás módon megjeleníteni. persze dehonesztálónak is szántam ezt a csúfan összeollózott képet. :)
    a vakcinát, kérem, kérdezze mormogi úrtól az az ő heppje vagy mi a fenéje. :)

    VálaszTörlés
  61. népművelés:

    http://kultura.hu/main.php?folderID=952&articleID=292400&ctag=articlelist&iid=1

    asszem nem kell kommentár hozzá!
    :))))))))))))))))))

    VálaszTörlés
  62. Én már ítt elsírtam magam a röhögéstől:

    "Ha egy színész például a hegesztéssel találja szembe magát, és át kell élnie azt a lelkiállapotot, amit egy 14 éves, pályaválasztás előtt álló tanuló érez, máris beindul a képzelet."

    Persze jön az özönvízszerű folytatás is:

    "A történet főhőse, a fiú farkasszemet néz a tangéppel, a hegesztést modellező komputerrel, és megszólítja, az pedig - a színház szabályai szerint - természetesen válaszol."

    B*zmeg... :)))

    VálaszTörlés
  63. Ó, én hallottam ezt élőben, már nem is tudom hol. Akkor arról is szó volt, hogy a nemzetit is azért hagyta el, mert kisérletező ember, és persze mesélt egyéb szép kisérleteiről.
    Szóval kissé átment kinyúltpulcsis tarisznyás alkatba. Persze csak felülről.
    Mint egykori munkatársa az akkor második legnagyobb bp.-i műv központnak, csak annyit mondhatok, az ilyesmitől mennek a falnak a kinyúltpulcsis, talpas tarisznyások, mert ők csak álmodoznak pénzről, támogatásről, a pénz ott van, ahol név is van, hogy a fene egye meg. És most abbahagyom, mert már megy is fölfelé a pumpa,
    de nagyonis...
    Annak meg semmi értelme.
    Insz...

    VálaszTörlés
  64. @Grift!

    Jordán azóta ilyen, amióta abbahagyta a dohányzást. Teljesen szétesett. Após is így járt; letette a bagót és azóta a saját lakásában is eltéved:-)

    Ez egyébként, ez a Jordán-projekt, nem népművelés, hanem pénzlenyúlás és hely- és szerepteremtés a mai viszonyok között, a mai viszonyok közé önmagának és a rábízott színházi és főiskolai garnitúrának. Úgy van vele, ehhez jobban ért, mint cégesbulik és/vagy sztiptízsók szervezéshez, hát először effélékkel próbálkozik.

    A népművelés az nem ez a kategória:-)

    A magyarido.blog.hu-n került szóba Huszárik, a fényes szelek, a népkollégiumosdi és ezek kapcsán a Móricz-féle (Kelet Népe) népikollégiumos/népfőiskolás/szövetkezetes mozgalom, amit a harmincas években kezdtek el szervezni skandináv és erdélyi/székelyföldi(!) mintára. A népművelősdinek lehet ilyen kerete és iránya is, ahogy még számtalan más is. De abban igazad van, hogy ha az ilyen munka nem igazolja önmagát, akkor tökéletesen felesleges.

    ü
    bbjnick

    VálaszTörlés
  65. @Inszeminator!

    Nem tudom, láttad-e, Zolnay Pál Sámán című filmjét? Abban Jordán is főszerepet kap.:-)

    (Sámán
    1977, színes, 90 perc, Zolnay Pál

    Márkus, a színész beszorul a lakásba, és szerepet tanul. Képzelete költői intuíciótól vezérelve, révületben bolyong az emberi lét nagy misztériumának vidékein. Don Quijote-i vidékeken jár, közben megelevenedik benne mindhárom archetípus. Még a beszélőképességét is elveszíti a fáradt, meggyötört emberi arcok láttán. Weöres Sándor, Nagy László és József Attila verseinek segítségével mindenestől befogja tudatába a világot, és visszanyeri a megnevezés képességét.

    STÁBLISTA
    Rendező: Zolnay Pál, Székely Orsolya
    Forgatókönyv: Zolnay Pál, Székely Orsolya, Gyurkó László
    Operatőr: Ragályi Elemér
    Vágó: Szécsényi Ferencné
    Zene: Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Koltay Gergely, Halmos Béla
    Gyártó: Hunnia Stúdió
    Szereplők: Zala Márk, Jordán Tamás, Marsek Gabi, Berek Kati)

    Az őhozzá (Jordánhoz) hasonló "öregrókák" már sokmindent megéltek:-) Mikor ilyen baromságokba kezd a pénzért, bizonyára eszébe jutnak ezek az idők is:-)

    És milyen jó adalék ez a film, ehhez a népművelősdi vitához!:-)

    ü
    bbjnick

    VálaszTörlés
  66. ez a népművelős buli tisztára 50es évek fíling.

    persze jókommerből átalakult jóburzsoához méltó módon ez is csak fake.
    mekkora sóbiz lett már a szürke magyar rögvalóság! :DD

    VálaszTörlés
  67. egyébként meg nem értem, hogy ez a jordán sztori miért nem index címlap!

    VálaszTörlés
  68. annyit kénytelen vagyok hozzátenni, hogy azért ebben elég kevés pénz van. és ha valaki kicsit is ismeri jordánt, akkor tudja, hogy ő komolyan hiszi, hogy a színháznak ilyen ereje is lehet, és működhet úgy a hétköznapokban, hogy pályaválasztási befolyással bír a fiatalokra. jordán őszinte megszállottja a színháznak.

    VálaszTörlés
  69. bbjnick! azért azt érezned kell, hogy a "népművelésnek" van egy pejoratív-tréfás-a hülyéken összekacsintós jelentéstartalma. a nép művelése / pl.népi kollégium/ ebben az értelemben nem népművelés. a "népművelés" az éppoly bizarr dolog mint a fenti disznótor. :))

    VálaszTörlés
  70. @Grift!

    Még mindig én.:-D

    Jordánhoz:
    Jordán színházi elhívatottságát nem kétlem (azért is hivatkoztam fentebb a Sámán c. filmre), de azt azért nem merem feltételezni róla, hogy ezt a "projektet" ő véresen komolyan gondolja. Legfeljebb egy ilyen: próbáljuk meg-még érdekes is lehet-talán még valami jó is kisülhet belőle-volt már ilyen-ehhez értünk-kárt nem csinálunk-ehhez támogatást is kapunk-hozzáállást tudok róla elgondolni.

    a népműveléshez:
    "(...)

    - Ha most vita lenne - kezdte a nő izgatottan, és egyre pirosabb lett -, akkor bebizonyítanám Pjotr Alekszandrovicsnak.

    - Bocsánat, de ugye nem ebben a pillanatban akarja megnyitni ezt a vitát? - kérdezte udvariasan Filipp Filippovics.

    A nő szeme kigyúlt.

    - Értem az iróniáját, professzor, rögtön elmegyünk... Csak én, mint a ház kulturális vezetője...

    - Ve-ze-tő-nője - javította ki Filipp Filippovics.

    - ...szeretném felajánlani önnek - azzal a nő kivett a kabátja alól néhány hótól nedves, színes folyóiratot -, hogy vegyen néhány folyóiratot a francia gyerekek javára. Fél rubel darabja.

    - Nem, nem veszek - felelte Filipp Filippovics kurtán, a folyóiratokra sandítva.

    Az arcokon tökéletes megdöbbenés látszott, a nő arca pedig áfonyaszínbe fordult.

    - Miért utasít vissza?

    - Nem akarok venni.

    - Nem érez együtt a francia gyerekekkel?

    - Együtt érzek.

    - Sajnál egy fél rubelt?

    - Nem.

    - Akkor miért nem vesz?

    - Nem akarok.

    Elhallgattak.

    - Tudja, professzor - szólalt meg a lány nagyot sóhajtva -, ha ön nem lenne európai híresség, és a legfelháborítóbb módon nem léptek volna közbe az ön érdekében - a szőke megrántotta a lány bőrzekéjét, de az elhessentette - olyan személyek, akiket, és ebben biztos vagyok, még ellenőrizni fogunk, akkor le kellene önt tartóztatni.

    - És miért?

    - Ön gyűlöli a proletariátust! - mondta büszkén a nő.

    - Úgy van, nem szeretem a proletariátust - értett egyet vele szomorúan Filipp Filippovics, és megnyomott egy gombot. Valahol csengőszó hallatszott. Kinyílt az előszobába vezető ajtó.

    - Zina! - kiáltotta Filipp Filippovics. - Tálald a vacsorát! Megengedik, uraim?

    Azok négyen némán elhagyták a dolgozószobát, némán keresztülmentek a fogadószobán, némán az előszobán, és hallani lehetett, ahogy súlyosan és döngve becsapódott utánuk a főkapu.

    A kutya hátsó lábára állt, és Filipp Filippovics előtt a namáz pózába vágta magát.

    (...)"

    :-D (...) :-D (...) :-D ...

    ü
    bbjnick

    VálaszTörlés
  71. Kedves bbjnick ! Én ugyan nem néztem tegnap a Dunát, mármint a dinnyehéjmenteset, de egykor olvastam én is - csak annyiban volt nehezebb dolgom, hogy nálunk valami érthetetlen okból nem adták ki, így kénytelen voltam idegen nyelven :-)

    A színházak esetében meg a zanzásított, ad usum dophini szelidített Bánk Bán után mit is várhatnék?
    (Azt meg sem merem kérdezni, hogy ebben a változatban a meráni Ottó ugyan kit csábíthat el…)

    Mégmindig Papol…

    VálaszTörlés
  72. Bbjnick//

    Bár német gyerekek szerepeltek a tegnapi filmben de ez most mindegy.
    Viszont rendkívül tanulságosak és hasznosak voltak a professzor megfigyelései miszerint vészesesn romlott azon ápoltak állapota akik a pravdát olvasták stb.

    A Sámánt sajnos nem láttam, de felkeltetted az érdeklődésemet, majd utánanézek.

    Ami a népművelőkről szóló eszmecserét illeti, már valahol elmondtam, de megismétlem.

    Kiállítást rendezett a műcsarnok külföldre szakadt magyar képzőművészek műveiből. Sokan el is jöttek személyesen.
    Meghívtuk őket a József Attilába' a hatalmas alagsori pinceterembe, a barkács műhelybe, amit Csutoros Sanyi vezetett. Cél, ismerjék meg egymást személyesen.
    Azért ide, mert itt rejtőzködtek azok a korabeli avangard cuccok, ( mai nagyságok)melyek megjelentek akkortájt a hírhedett E épületi kiállításon, meg az állatkerti nagyszikla gyüjteményen stb.
    Haraszti fügemagozója éppen, hogy befért, de volt ott minden. Bak Fajó stb stb.
    Vettünk piát kekszet és ment az ismerkedés.
    Ha belegondolok ez a hivatalos művészetpolitika feladata lett volna. Sok hazai is eljött, akikkel volt kapcsolatunk, akik műveit kiállítottuk. Kritikusok lézengő ritterek egyebek.
    Fegyelmi lett belőle, mert nem volt a tűzoltóságtól engedélyünk.
    Ki a lóf@sznak jut ilyenkor ilyesmi az eszébe?
    Naná, hogy a hivatalosságnak. A kerületi művelődési osztály vezetőjének. Egy trampli főmufti picsának, hogy finom legyek.

    Insz...

    VálaszTörlés
  73. @Inszeminator!

    "Ki a lóf@sznak jut ilyenkor ilyesmi az eszébe?
    Naná, hogy a hivatalosságnak. A kerületi művelődési osztály vezetőjének. Egy trampli főmufti picsának, hogy finom legyek."

    Az a rendszer az ilyeneket szakmányban tenyésztette, nevelte. Ilyenekre volt szüksége, hogy a hatalmát fenntarthassa.

    Dolgoztam egy "príma" kis cégnél, ahol amikor egy viszonylag fiatal és kifejezetten csúnyácska nő személyében új főnököt kaptam, bizalmasan megsúgta nekem, hogy "ő nálánal okosabb alkalmazottakkal nem tud dolgozni". "Miért, te tudnál?" - kérdezte ártatlan szemekkel. Nyilvánvaló volt, hogy készüljek a sátorbontásra:-)

    Erről a többit már megírtam egy kommentben a blogodba a Kádárrendszer monnyonle! bejegyzésed alá.:-)

    ü
    bbjnick

    VálaszTörlés