2009. október 17., szombat

lap berlinből

vaslapon sült rumpsteak, a hotel stadt berlin aljában egy félkör alakú, körbeülhető pultnál. gombaszósszal, sült krumplival, az ndk-s fizetésekhez mérten egy vagyonért, és hozzá, minden idők legjobb johannisbeer szörpje. annyira jó volt ez a szörp, hogy ilyenkor nem is ittunk sört. a bonyodalmak akkor kezdődtek e helyen, mikor éppen vegetáriánus időszakban voltam, és ott próbáltam megoldani a déli étkezésem. az első kísérlet pompásan sikerült. mondtam, hogy kérek egy sztéket hús nélkül, a pultos kicsit furcsálkodva nézett, de talán világlátott ember lehetett, vagy ilyesmi, szó nélkül kiadta a krumplit a gombaszósszal. na, de másnap! összeült a kérés hallatán a berlini élelmezési kamara, a stasi és ki tudja még melyik hatóság, hogy megtárgyalja, miként lehetne ezt az elképesztő dolgot teljesíteni. a probléma gyökere az volt, hogy az adag az árfelelős szerint úgy volt kalkulálva, hogy a hús beletartozott, tehát nem szolgálhatják fel hús nélkül, hiszen nem úgy volt számfejtve. valamint, ha mégis kiadnák, akkor egyrészt árdrágítást követnek el, másrészt drasztikus súlycsökkentést, egészen rapid módon persze, hiszen ennek eredményeképpen egy gramm húshoz sem jutnék, de mégis ki kellene fizetnem, hiszen az úgy volt árkalkulálva. végül, mikor felhívtuk a berlini séfek és árfelelősök szocialista szakszervezetét, aztán a hotel és az étterem igazgatói konzultáltak az ndk ensz küldöttségének vezetőjével, arra a megoldásra jutottunk, hogy kiadják egy normál tányéron a krumplit a gombaszósszal, és egy külön kistányéron a sztéket. mindenkin elömlött a túldolgoztatott elme megnyugvásának öröme, az egymásba fúrt acélos tekintetek békébe olvadtak, már majdnem megtörtént a kiszolgálás. én, a másnapos feneketlen étvágy és a gyilkolási vágy kevercséből kezdtem a nyálcsorgatós elégedettség állapotába kerülni, de mindig szarik valamit a jóisten az ember fiának, megjelent, nem tudom honnan, egy fityulás kézilányszerűség és azt mondta, hogy suldigungbitte, de a mosogatás normája szerint ahány étel annyi tányér, és ezt szigorúan veszik. még tettem egy kísérletet, hogy akkor tegyék egy szalvétára a húst és majd kidobom, de a tálalásra is vonatkoztak előírások és nem szerepelt ezek között a piknikszerű, szalvétára tálalás. minden összeomlott. a szomszédos önkiszolgálóban ettem egy adag főtt krumplit és csak minden másnap látogattam ezután a hotel stadt berlin grillbárját.

az u-bahnban a szerlvény valamiért lassított, nyugat-berlin alatt voltunk egy lezárt állomáson. geist station, így hívták a nyugat-berliniek. a keletiek talán nem merték hívni sehogy. a túlsó peronon a vak sötétségben egy ember táncolt, a feje fölé tartott elemlámpával világítva meg magát. piros öltöny, szögletes napszemüveg. na, majd ilyesmi lesz a twin peaks, gondoltam. a táncos persze málnási volt. a szerelvény gyorsított.


36 megjegyzés:

  1. Hja kérem, a rendszer az rendszer - és így működik. Nyomokban talán még ma is megtalálható. A kíni vendéglőkbe először betérő magyar kundschaft szabvány mondatai között bizony fellelhetők a következők: Kérhetem más körettel? Kaphatok olyat, hogy a fele ilyen, a fele olyan? És a kiszolgáló mosolyog (vagy nem, de többnyire igen) és már rakja is a tányérra vagy az "elvitelre" dobozba. Az étlapon nem szereplő árat meg fejből löki. Mindenki elégedett.
    Az APEH meg úgyis ráuszítja a Köjált, vagy maga záratja be időnként - olyankor a társaság végre kipiheni magát; mert a heti hét napon minimum 12 órában végzett meló még akkor is nehéz, ha délután szunyókálnak egy kicsit felváltva az asztalnál...
    MP
    A berlini metro jellegzetessége lehetett, hogy ott nem alakult ki valamiféle szubkultúra - az ellenőrzés bizonnyal oda is kiterjedt.
    Javasolt cím: Ahol nem járt M.

    VálaszTörlés
  2. Berlin, U-bahn.
    Ezt csak nektek és csak most, merthogy felhasználom egy majdani berlini írásomhoz:

    http://www.youtube.com/watch?v=DzjHZsnUN9o

    Az egykori DDR gasztrokultúrájáról három közhelyes emlékem van. Az egyik a kétféle árazású étlap (külföldieknek és honpolgáronak). A második az éttermek elött való türelmes sorban állás, majd a pincér által történő asztalhoz kísérés, aminek következtében simán ültették az embert vadidegenek asztalához, vagy éppen hozzátok ültettek aranyos, joviális endékás polgárokat. A harmadik emlék természetesen a barna generálszósz állandó jelenléte.

    De például apám mesélte, hogy Nyugat-Berlinben látott olyan éttermet, amely traditionelle deutsche restaurantként hirdette magát és hasonló ételeket kínált, mint endékás társai, igaz jóval masszívabb áron. Ezek az éttermek pedig jól megfértek az indiai, a paki, az olasz, francia, valamint az emigráns magyar műintézetek mellett.

    Ami pedig Grift imbiss (lóf*szt imbiss, olyan csak nyugaton volt!) élményét illeti, hát ebből egészen kiválóan meg lehet érteni azt a mechanizmust, amellyel az egykori NDK polgárait mélységes lelki nyomorban lehetett tartani. Igaz, ehhez kellet az a jellegzetes német lelkivilág is.
    Többször jártam ott kamaszként és keményen az emlékembe vésődtek hangulatok, ízek, szagok, illatok és arcok.

    Jó kis írás, gratula!

    VálaszTörlés
  3. MP,
    ha szubkultúra nem is, de csodálatos rítusok voltak. a becsület nyilvános bizonyítási rítusai. becsületkassza az s és u bahn bejáratainál, illetve a szerelvényeken. de a legszínpadiasabb és egyben földönfetrengtető röhögést generáló, az a fékezhetetlen természetű, hátrafelé nyilazó magyar turisták körében, az a szerelvénybe belépés, bérletfelmutatással c. szcéna volt. :)

    VálaszTörlés
  4. gasper, érdekes fajta a német. úgy általában is sok mindenre rávehető, szenveszthető, de a porosz az azért mindig is a legmegvetettebb szolga-katona-bunkó népség volt a németeknél. germán tirpákok. a háborúk kiváló gyalogosai. vörös nyak, vastag, erőscombú rövid lábak, alacsony termet.:) na őket aztán tudta szívatni a hatalom.
    de érdekes volt látni, ahogy a leckéztetést kiválóan viselő megalázottak, egy utcai véletlen egymásba botláskor, hogyan paprikázódtak fel egy önfeledt pillanatra, hogyan vörösödtek el és láthatóan egy pillanatra ölnikészek voltak. aztán visszahullott rájuk a fegyelem búrája és továbbmentek. de ezek a pillanatnyi felfeslések döbbenetesek voltak.

    VálaszTörlés
  5. Igen, először én is gondolkodtam hogy külön kiemeljem e a poroszokat, hiszen a szászok mellett a gerincét adták az endékás társadalomnak, de azért ha jobban meggondoljuk, például a poroszok -a szászok mellett- talán a legkevésbé voltak hajlandóak a hitleráj agybaját beszopni.

    Szóval nem tudom. Persze Hitlerben inkább egy operett-egyenruhás bohócot láthattak, mintsem egy keménytökű katonaembert, akiben vakon bízhatnak. Mindenesetre más-más énjüket hozta ki a (kelet-)németekből a két, egymást követő diktatúra.

    VálaszTörlés
  6. erre mondta egy német ismerősöm, hogy a poroszban nincs hajlam a misztikára. hitler misztikus volt /sátáni misztika/. a komcsi éra meg nem. az kézzelfoghatóbb volt, egyértelműségek baka ritmusban. na azt vágta a jó porosz. :)
    a szászok más népség, azért nem is említettem őket. meg hát berlin a helyszín.

    VálaszTörlés
  7. "egyértelműségek bakaritmusban" :))))))) padló!

    Kinyerma. Játék és muzsika tíz percben.

    (holnapig tipli) :))))

    VálaszTörlés
  8. a mekiben sem adnak zsemlét. "nincs ára." ezek a szemét nácik!

    VálaszTörlés
  9. igen, igen, de hát ezér szeressük őket.
    példának okáért itt egy johannisbeer süti recept a minapról.
    ki az aki így gépeli be egy hazai blogon
    http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta/2007/06/johannisbeer-er.html

    VálaszTörlés
  10. Én még sohasem jártam a DDr-ben, de majd pótolom.
    Csak azt nem tudom északra Murmanszk, vagy keletre Valagyivosztok felé kell indulnom.
    Azt hiszem keleti út lesz, mert ki kéne próbálnom a transzszbériai vasutat, ahol a megállók mellett a parasztasszonyok pirogot árulnak az utazóknak.
    Állítólag ebből élnek. Én meg szeretném megkóstolni azt az útmenti pirogot.
    Nemrég hallottam, hogy az orosz távolkeleten mindössze négymillió ember él.
    Szemben meg ott vannak a kínaiak. Ott pislognak a határ túloldalán.
    No de amíg Vlagyivosztok áll, már a neve is sokatmondó - urald a keletet - addig semmi baj. Mindenesetre igyekeznem kell nehogy elkéssek és valami pálcikás cuccot akarjanak rámsózni a vasút mellett.

    Az endéká, meg az endékás lányok az egy külön mese.
    Haverom a korabeli testépítő zeneakadémista, Széplak egy nádasában gyakorolt fuvoláján anyaszült meztelenül, rendesen, ahogy kell, öltözéke csupán egy kottaállvány.
    Az endékás lányok pedig....na elő a fantáziával.
    Málnásinak is csorgott volna a nyála.
    Insz...

    VálaszTörlés
  11. most ment egy filmzanzibárról az m1-en. azt mondják a forradalom után ők voltak a szoc. blokk reménysége, gyorsan elismerték az ndk-t, ezért hálából betonház-terveket kaptak, ajándékba. az egész óvárost lerombolták, hogy felépítsék ezekt. szerencsére elfogyott a pénz s megmaradt a régi város egy kis adarabja.
    spéci ndkás fíling verőfényes napsütésben kötésig érő gazzal.

    VálaszTörlés
  12. én meg délelőtt hallottam egy vlagyimir vlagyimirovicsról /aki ugye a drezdai kgb-nél tanulta a jó cárságot/ szóló filmben, hogy az a mondás járta a kgb-ben, hogy ndk nincs, az a szovjetunio. van ebben valami. :)

    VálaszTörlés
  13. inszeminátor, ne is mondd! balaton, ndk-s lányok...hát igen. az ndk azért volt jobb a balatonnál, mert több ndk-s csaj volt ottan. :))

    VálaszTörlés
  14. ismerős történet... :)
    t.

    VálaszTörlés
  15. berlin hauptstadt der ddr-ben jó tojáslikőrös vaniliafagylaltot adtak az alexanderplatzon, de nem illett nyugat-berlint emlegetni. ez úgy hatott, mintha valakinek nvalami nagyon indiszkrét durva bántó kérdést tennél fel. teljesen magától értetődő volt, hogy a pergamon múzeum mögötti hangárétterem előtt hosszú sor áll békésen várakozón, mint moszkvában. különben az én emlékeim szerint az u-bahn nyugat-berlini volt, és kelet-berlin aladt haladt át a bedeszkázott vérfagyasztó geisterstationon. tulajdonképpen hogy volt ez? két metróhálózat? (pontosabban stasi, esetleg magyarfonetikusan stázi)

    VálaszTörlés
  16. stasi. kösz, javítom! :)

    volt mindkét oldalon u-bahn. a nyugati is ment át a keleti területek lezárt állomásain és a keleti is a hasonló nyugati állomásokon. remélem jól emlékszem :)

    VálaszTörlés
  17. http://en.wikipedia.org/wiki/File:East_berlin_public_transport_overview.jpg

    VálaszTörlés
  18. GRIFT // igen, így volt.

    VálaszTörlés
  19. tudod, vero, kicsit megijedtem a madámtól. egy pillanatra elképzeltem, hogy a berlini folyamatos tudatmódosulások moziztak nekem egy kommunista u-bahnt. :))

    VálaszTörlés
  20. apropó! a kis utazás megvan?
    http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=10668&i_city_id=3372&i_county_id=-1

    VálaszTörlés
  21. grift írta:

    nem tudom, nem érdekel igazán, biztos olyan mint a többi mostani magyar film a múlt valóságáról. ahogy móricka elképzeli. a rendező írta, kőrösi sem garancia számomra. :))

    VálaszTörlés
  22. csak a nosztalgia miatt szól nagyot. mz, csajok, könnyűszerkezetes lakó-barakkok stb.
    ami elhíresült belőle: "jönnek a cseszlovákok!"

    VálaszTörlés
  23. Szerintem az egyetlen igazán jó (és tiszta!) film, ami a félmúltunkról szól, az a Megáll az idő. Azt a mozit senki nem tudta még überelni vagy a tehetségtelensége, vagy a múlt szándékos elkendőzése okán. És ott aztán nincs semmiféle nosztalgia. Basszus, milyen már a film vége a szilveszteri jelenettel: bent a lakásban, a tévében Honthy Hanna nyomja, kint az utcán meg a Kisköves hugyozza oldalba a házfalat. MN kimenőben és félrecsúszott tányérsapkában.

    VálaszTörlés
  24. gasper, nem is tudok ehhez mit hozzátenni. így van.
    valami eszembe jutott erről.
    tavaly a bárkában láttam a rigai új színházzal:
    alvis hermanis, a csend hangjai avagy simon és garfunkel 1968-as rigai koncertje, mely soha nem történt meg….. c. dolgát, nos, az is hiteles és ütős volt a maga módján.

    a darab szomorú volt annak, aki akkor is élt már mikor játszódik. a "mai fiataloknak" mosolyos nosztalgikus, a buta és átgondolatlan retró divatjuk felől nézve.
    a darabban nincs szöveg. a néma játékban semmi nem történik meg igazából, egy csók sem teljesül, egy szándék sem járja be a maga útját, minden megtorpan egy idő után, és közben folyamatosan szól a szájmonésgarfankel.
    a mi hamis és idegen bőrbe bújt fiatalságunk. szól a zene, a szöveget nem értjük és amerikai-angol filmekből ellopott arckifejezéssel életérzünk. súlyos spéttel az időben, a keleteurópai komcsi sivárságban. mások életének lenyomatát éltük. mint a darabban, a színpadon.
    aztán minden a biológiai kerékvágásba kerül, mindenki összeházasodik, a lányok meghasasodnak, szülnek, kiürülnek az arcok, szűkülnek az életek, elfogy a hamis öröm. a férfiak már külön ülnek a buliban és az egykor mámoritó ital már csak por. :)

    VálaszTörlés
  25. Azért ezek a lettek is elég pengén nyomják. Meg nem történt koncert, beszarás!
    Ezt a szitut egy hülye nyugati meg sem érti. Áll tágra nyílt szemekkel és néz mint a hülye.
    Basszus és hány ilyen meg nem történt koncertünk van nekünk, magyaroknak is. Gyakorlatilag csak azok vannak.
    Az meg nem vigasz, hogy '95-ben végül eljött a Stones. Utánlövés, ahogy Inszeminator mondaná.

    VálaszTörlés
  26. Mint tudjátok, "endéká" ügyben egyáltalán nem vagyok szagértő, viszont ezt találtam:
    http://www.mult-kor.hu/20091019_berlinbe_koltozott_a_balaton
    csak hogy kapcsolódjak a témához :-)
    S ha nem is a tó partján, de Pesten is hány titkos-titkolt magyar-magyar találkozó zajlott…
    Mint nagymamám és két nővére találkozása, akiket a történelem három országba rendezett, pedig egy városban születtek.
    Mormogi Papa

    VálaszTörlés
  27. és akkor még ott van szelmenc, amit simán kettévágott a történelem. családostól, mindenestől.

    VálaszTörlés
  28. @Grift..2009. október 19. 17:44
    Kár, hogy nem láttam.
    De kiválóan láttattad.
    Insz...

    VálaszTörlés
  29. Grift, ez OFF lesz de...
    http://www.mult-kor.hu/20091019_kiallitottak_az_albak_kincseit
    MP

    VálaszTörlés
  30. MP,
    sevilla, jó kis hely, és málnási is ott tűnt el ugye. ott lennék szívesen. kiülnék a guadalquivir partjára a pedalquivir nevű vizibicikli kölcsönző teraszára és cruzcampo sört innék. aztán megnézném a kiállítást. lehet, málnási is felbukkanna. :))

    grift

    VálaszTörlés
  31. Hiszen mennék én is szívesen :-)))
    Az angolommal meg a franciából megértett többi neolatinnal tán ellennék valahogy.
    Hogyan kerülhetnék be a nevesek közé, ha nem dszímélem magam? Ez itt a kérdés. Hiszen még a rendszeres olvasók közé sem tudom felküzdeni magamat :-)
    MP
    (Sevilla, sekanál, setányér... csak viccelek :-)

    VálaszTörlés
  32. LOL áh, egy becsületesen rendszeresen kommentelő, az komolyabb ember, mint egy rendszeres olvasó. :))

    VálaszTörlés
  33. Ír a sajgó szívemre. Vagy skót?
    MP

    VálaszTörlés
  34. málnási irta...

    üdv loxon! :)

    VálaszTörlés
  35. Már régóta vártam erre a beszámolóra erről a darabról, megérte... ;o))))

    VálaszTörlés