2010. február 27., szombat

schubert impromptu d899 no.3


mária! fizesd be a csekkeket! kiabált utána az ura. a férfi a fürdőszobában állt pizsama alsóban, félmeztelenül. borotvahabot fújt a tenyerébe. ott vannak a cipősszekrény sarkán! szia drágám! felhívsz az orvos után? fel, megyek, szia!


mária kilépett az ajtón, furcsán lebegett, nem is tudta, hogy ment le a lépcsőházban. már a kapuban volt. kilépett, a kezében tartott csekkeket összetépte, eldobta, nézte, ahogy szállnak a sárga fecnik. pörögtek, billegtek a levegőben, aztán szépen belesimultak a latyakba. átlépett rajtuk, elindult valamerre.


meglátott egy parfümériát, bement, hosszasan próbálgatta az illatokat, telefújt egy csomó papírcsíkot, a csuklóit, alkarját, és a kardigánja ujját. már szédelgett a szagoktól. még egy perc és elhányja magát. végül a csekkekre kikészített pénzből vett egy parfümöt, nem is tudta melyiket, milyen illatút. nem érzett már különbséget a szagok között.


a málnási csókja. a gondolat a falhoz támasztotta.


egy rigójancsit kérek, egy sarokházat, egy túrószeletet és egy moszkauert. egy kapucsínót, és egy szénsavas vizet. igen, egy tányéron. a moszkauerbe belekóstolt, a többit összenyomogatta a desszertvillával. legalább gyerekem lett volna. beleivott a kávéba.


vett egy cipőt, magán is hagyta, a régit becsomagoltatta. szeretett így vásárolni.


törte a cipő. megállt, igazgatta. felnézett a sercegve villogó neonfeliratra. mozi. bement, vett egy nagy zacskó pattogatott kukoricát, egy literes kólát, beszédelgett a nemrég kezdett vetítésre. alig ültek a sorokban. leült a harmadikba, letette maga mellé a kólát, a kukoricát, a régi cipő zacskóját, a táskáját. nézte a képeket, csak a fényerősség változásait érzékelve. aztán felállt. mindent otthagyott. hívna kérem, egy taxit?


jó napot, doktor! hogy van, mária? mit gondol, doktor úr? haza szeretne ma még menni? miért, hazamehetek? ha akar.

nem akarok.




12 megjegyzés:

  1. Málnásitól megbolondulnak a nők.

    Helge

    VálaszTörlés
  2. Igen, a hangulat ott van.
    Mondja, kedves Közreadó, nem fél? Most, mikor a kanadai női hokisokat (már várom a férfi talajtornászokat szalaggyakorlattal, hogy a szertornába ne is bonyolódjunk) pár üveg pezsgő és szivar miatt macerálják, Ön efféle képeket mutogat nekünk...
    Jól meggondolta ezt?
    Ráadásul hosszú szipkával és azonosítható márkával... súlyosbító körülmény.
    A teve rúgja meg! Vagy inkább a dromedár? :-)

    VálaszTörlés
  3. mit mondhatnék? szeretek veszélyesen élni! :)

    VálaszTörlés
  4. máriának ugye mély hangja volt?

    VálaszTörlés
  5. Nekem tetszik ez a Sonja..., szipkástól... :)

    VálaszTörlés
  6. nem a málnási csekkjeit kellett feladnia?

    VálaszTörlés
  7. vero, beni,byzo, máriának bizony mély hangja volt. valamikor régi időkben málnási nője volt és szipkázott. azóta valami férj pizsmaalsóban...egyáltalán, el tudják málnásit képzelni pizsama alsóban? nemá! :)

    grift

    VálaszTörlés
  8. Én nem beszéltem se Máriáról, se Málnásiról... Kizárólag a festményen látható Sonjáról..., szipkájáról... :)

    VálaszTörlés
  9. sonjának bajsza van, bár szép

    VálaszTörlés
  10. Szerintem ez a nő ronda... :o) Málnási mellé egy sokkal szürkébbet, törékenyebbet képzelnék, főleg, hogy haza sem akar már menni az urához a kórházból, pedig tehetné... Gondolom ott van már csak nyugta, s a végére már csak ez a nap volt a fáradt öröme...

    VálaszTörlés
  11. rah, maga melyik málnásira gondol? az enyémhez nem passzol egy szürke egér. :))
    fáradt öröm? ez a mária az élettől búcsúzik ilyen esendően, hallja e? valaha volt egy málnásija, camelje, szipkája, dekadens élete, most meg egy pizsamás ura, meg rákja. ez magának fáradt öröm? persze lehet! :)

    grift

    VálaszTörlés
  12. Én is úgy értettem, hogy az élettől búcsúzik, és a betegségben fáradt meg... Talán csak a gondolataimban voltam egyértelmű... :o))) Egy Málnási arrogáns egoja hol viselne el egy hasonló kaliberű nőt? Nem élnének együtt a pizsamás lepusztulásig, a szenvedélyes viharzás se veled-se nélküled időszaka után külön mennének... S a végén megállapodna egy csendes, béketűrő, szolgálatkész egérke mellett, aki alárendeli magát neki. Mert nekem az a faragott arcú szipkás, camelos nő az olyan, mint a Málnási. Persze lehet, hogy nem... :o)))))

    VálaszTörlés