2010. április 3., szombat

húsvét, szabadulás


teiresziász szokása szerint a kocsma bejárata mellett egy széken ül. a nap langyosságába fordítja az arcát, horpadt szemhéja alól szivárog a könny. a szemeken átfutó forradás feszesen fénylik. lövészárkok kihányt földje. de nem, nem háborús a sérülés.

akkor még martínusnak hívták és ezermeseter volt. a gyerekek dzsepettónak szólították, ha egyáltalán megszólítoták. martínus, a bérház pincéjében készített gyönyörű motorcsónakokat fából. szinte titokban, ki tudja kiknek. egyszer, talán a lakk oldószeréből szívott be sokat vagy a fröccsök ártottak meg, de mikor felnézett a munkából, egy meztelen nő állt előtte. megijedt, elvétett egy mozdulatot, a fűrész felugrott, az arcába vágódott. keresztbe vágta az orrnyergét és a szemeit.

most ott ül, hallgatja a madarakat. felette a felirat, 132. sz. felszabadulás italbolt. persze csak dúlásnak hívja mindenki.

kuvasz lép ki a kocsmából, a volt válogatott könnyűsúlyú bokszoló rutinból kérdi, na mondjad, jóskám, mennyi van még a komcsiknak?

teiresziász, a szokásos kérdésre mindig más választ ad. ha naponta tízszer kérdezik, akkor naponta tízszer más a válasz. hol tíz órát, hol száz évet jósol. ha emiatt felelősségre vonják, azt mondja, nem tudhatják ezt a madarak. mást meg nem is tud megjósolni. persze ezért, és erre tartják. bármit is válaszol, bármilyen időpontot is jelöl meg, jó érzés hallani, hogy egyszer vége lesz.

kuvasz népszerű ember a városban. ha nem látják is, felismerik. a mozi sötétjében, mikor megszólal együgyűen, hangosan, ahogy szokott, ha például a filmben egy lelőtt ember leszakítja estében a függönyt, és kuvasz meglepetten felkiált, hogy akurvaanyját ez még be is takarózik, biztos van valaki a nézőtéren, aki visszakiált, itt vagy kuvasz, nagy vagy kuvasz, a mozi meg dől a röhögéstől.

teiresziász most izgatott, pedig sosem szokott. ő is csak játéknak tekinti ezt az egészet. de most nem, szinte felsikít, nincs már tíz napjuk, nincs már tíz napjuk!

nagydarab, pacalarcú ember néz ki az ajtón, az arca könnyben úszik. öt éve nem volt a városban, hatóságilag kitiltották. gyerekét kis kövér legényként látta utoljára, és most odalépett hozzá egy kétméteres állat és azt mondta neki, hogy szia apa. ő meg elbőgte magát és csak annyit tudott nyöszörögni, hogy te nem az én kis ducikám vagy, aztán ugatva zokogott, és csak ezt ismételgette, még akkor is mikor a fiú már rég lelépett, te nem az én kis ducikám vagy, te nem az én kis ducikám vagy.

rákiált a vakra, most már kussoljál bazmeg, ettől meg lehet veszni, elég! kiugrik a kocsmaajtón, a földhöz vágott pirostojásokat tapossa őrjöngve, és ordít, fel! támadás! fel! támadás! a kocsma közönsége kitódul az utcára, először röhögnek, aztán visszaszaladnak, gyorsan megisszák a sörüket, felhajtják a keverteket, végül eliszkolnak mielőtt kijönne a rendőr. a rendőrök nem szeretik, ha egy refes balhézik.

csak teiresziász sikoltozza tovább, hogy kevesebb mint tíz nap, kevesebb mint tíz nap, és a pacal arcú a magáét, messzehangzón, öblösen, fel! támadás! fel! támadás!


13 megjegyzés:

  1. :-)

    Áldott Húsvétot!

    http://magyarido.blog.hu/2010/04/04/harmadnapon_1

    ü
    bbjnick

    VálaszTörlés
  2. ezúton, mindenkinek:
    áldott húsvétot!

    grift

    VálaszTörlés
  3. olyan ez az írás, mint egy csiszolt kő. bármilyen oldalról nézem, mindig mást mutat.
    :o)) :o((

    VálaszTörlés
  4. Ki kocsma mellett lakik, annak nem meglepő, inkább emlékeztető.
    Én szemben lakom a kocsmával. Neve is van Talléros söröző.
    A kocsmáros jó haverom, úgy járkál mint a pingvin, baromi fájdalmai vannak mondkét oldalon.
    Csere kéne, de alig múlt ötven, nem jár még neki.
    Reménykedik, talán most. Az egészségügyet nem szebed szóba hozni előtte.
    Kárvallotja. Talán most.
    Szar lehet ötven évesen nyomoréknak lenni.
    Jó, tudom, vannak mások is.
    Az írás...
    Mostmár egyre nehezebben írom le amit gondolok.
    Le sem írom.
    Insz...

    VálaszTörlés
  5. insz.., ne frusztrálj! írjad le! :)

    VálaszTörlés
  6. Kéne,mi...?
    Én legfeljebb a macskámat simogatom...ha hagyja.
    Meg a szebb kétlábúakat.
    Akiknek nicsen olyan micsodájuk.
    Csunyájuk.
    Na majd legközelebb, már csak néhány nap.
    Ha már a legfelső mocsokréteget leráztuk.
    Ünnepelni fogok.
    A birkáim pedig nyalósót kapnak.
    Insz...

    VálaszTörlés
  7. ja, hogy simogatás? azt ne! azt hittem korholó szavaktól fosztasz. :)

    VálaszTörlés
  8. Ugyan Grift, ne tegyen úgy, mintha megvetné a jókor, s helyén való simogatást... Csak mint sok más egyebet, ezt is mértékkel... ;o))))

    Egyébként meg az írás... Teiresziász: AMEN!

    VálaszTörlés
  9. Teiresziasz jelenleg a földalatti mozgalomban tevékenykedik.
    A Kossuth tér alatt, több emeletnyi mélységben.
    Talán tud valamit…

    Lássátok: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fájl:Teiresziasz-szobor-CRW_0259-nr-1000.jpg

    "Egy változat szerint meglátta Aphroditét, amikor az meztelenül fürdött, aki büntetésből megvakította." - semmi sem véletlen ebben az írásban.
    Csak Dzsepetto bábúját nem lelem…

    VálaszTörlés
  10. Én azt érzem ki a történetből, hogy ez a teiresziász
    a tóra és a kabala jó ismerője volt.

    Helge

    VálaszTörlés
  11. helge, én nem tudom, de csodálkoznék

    VálaszTörlés
  12. a vizuális érzékelés, az ember legelső belépő kapuja rejti el előlünk, ami az ember számára igazán fontos. erről szól teiresziász.
    ősi paradoxon többes áthallással.

    VálaszTörlés