2010. április 17., szombat

napalmtűz a gellért-hegyen


egy kerthelyiségben ült, valahol a nymphenburger strasse és egy arra merőleges mellékutca kereszteződésében. korán érkezett, egyedül csak ő volt a kerthelyiségben. nézte a pincéreket. még pakoltak, beszélgettek, elszívták az első cigarettájukat, frissen sült borjúmájat ettek és ittak hozzá egy pohár sört. az egyik ránézett és már-már felállt, hogy odamenjen hozzá, felvegye a rendelést, de ő intett, hogy nyugalom, ráér, fejezze be a reggelit. a pincér elértette, vissza is ült, és evett tovább. málnási, chesterton típusú bőrtáskájából kivette a cigarettáját, a napszemüvegét. szerette ezt az angolosan régivágású táskát, szép volt. belsejét benáreszi selyem borította. rágyújtott, feltette a szemüvegét, bántotta a reggeli fény, szemét is lehunyta. a sötétben kiélesedett a hallása. a kerthelyiséget a kerékpárúttól elválasztó sövényen át jól hallotta a biciklik surrogását. hallotta, ahogy a kerekek sorban pukkasztják el a hajnali esőáztatta fűből az útra menekült csigákat. tisztán lehetett hallani a kerekek futásán, hogy valaki kerülgeti-e őket, vagy csak hajt, nem törődve a csigákkal, vagy éppen azért kanyarog, hogy minél több jószágon hajtson keresztül. kíváncsi lett, kinyitotta a szemét, és elkezdte figyelni a sövény ragacsosan frisszöld levelein át, hogy kik azok, akik direkt keresik a pukkanó halálparádét, a könnyed reggeli szórakozást. tízből nyolc nő volt. érdekes a német nők viszonya a halálhoz, gondolta, aztán újból lehunyta a szemét.


schwager bácsira gondolt. egészen elevenen látta az arcát, a nevető szájból kiálló, kátránytól sárgult fogakat, nagy vitorlaorrát. a házuk környékén dolgoztak pár hónapot, talán csöveket fektettek, vagy valami vasalatot csináltak a csatornákba, ez már nem ugrott be. schwager bácsi tanította meg hegeszteni. mire a brigád továbbállt, a kis málnási profi varratokat készített ívhegesztővel. talán meghatotta az öreget a kitartó és szenvedélyes kíváncsiság, ami órákig ott tartotta a gyereket, hogy nézze a hegesztést. persze hajnali szemészet lett a vége, súlyos kötőhártya-gyulladással. hát igen, a mesterek. szenvedéssel kell bizonyítani a tanítás kiérdemeltségét. a hegesztéstudomány milarepája. málnási csukott szemmel mosolyog, már azt látja, mikor az öreg a hegesztőpisztollyal megsütött óriási sonka szeletet leteszi, és bőrkötényes ölébe veszi a steinbacher kutyáját, és megpróbálja kiverni a kutya farkát. a brigád sört köpve röhög. a szemérmetlen pózban hanyatt fekvő tacskó hülyén néz.


csikorog a kavics, kinyitja a szemét, a pincér az, hozza a reggelijét. leteszi málnási elé a búzasört, a fehérkolbászt és a perecet. csodálkozik kicsit, hiszen még nem is rendelt semmit, de nem mutatja. megköszöni, fizet, beleiszik a sörbe, harap egy falatot a perecből. felnéz az égre a sövény fölött. sok a fény. behunyja a szemét, a gellért-hegyet látja. kinyitja, a müncheni eget. lecsukja, a gellért-hegyet. a citadella lángokban áll. repülőtámadás. talán napalm.



17 megjegyzés:

  1. "Érdekes a német nők viszonya a halálhoz..." - írod, kedves Grift.
    Unokahúgom, kivándorolt magyar szülők gyermeke az NSzK-ban született. Igaz, nagyszülei között ki ekkor, ki akkor vándorolt be Hazánkba - jellemzően németajkú vidékekről. Kicsi volt még, talán nyolc - kilenc éves, mikor megismertem. Meghívtak magukhoz EGYSZER, mikor visszajöttünk és semmi baj nem volt, már ők jöttek hazalátogatni.
    Első emlékem, hogy egy csigát vesz fel a földről, a zsebkendőjébe takarja és csavarni kezdi a kendő sarkait.
    - Mit művelsz? - kérdezte valamelyik szülőm.
    - Kaputtra csinálom! - volt a válasz.

    VálaszTörlés
  2. érdekes dolog ez! ezt a kaputtosat vagy írtad már, vagy élőben mesélted, de ha most nem idézed fel, elfelejtem. közben meg a minapi biciklis-csigás élményen túl, lehet, hogy ez is ott mozgott valahol ebben a "müncheni" történetben. :)

    VálaszTörlés
  3. Meséltem pár pohárral-korsóval gazdagon megrakott asztalnál :-)
    (Azt hiszem, még teásbögre is volt köztük ;-)

    És én is úgy éreztem, mocorog itt valami áthallás... ami természetesen nagyonis rendben van :-D

    Elvégre mindenkiben ott bújkál egy icike-picike málnási...

    VálaszTörlés
  4. A csiga az egyik legfalánkabb kártevő. Ha egyszer sikerül elszaporodnia valahol, alig lehet utána visszaszorítani.

    VálaszTörlés
  5. Még fülemben cseng egy kedves kis koan. .

    "Korai bogárnak tippanos a leve."

    Helge

    VálaszTörlés
  6. Grift, ha arra gondolt, amire én - akkor szégyelljük magunkat, de nagyon :-)))
    (Még mielőtt rákényszerítenek.)

    VálaszTörlés
  7. Csigaszezon van uraim, ha nem tudnák!
    Amerre csak járok vödrös asszonyokat látok, szines hosszú szoknyában.
    Az enyingi milliomosok is, akik Veszprémbe mentek kicsit szórakozni, ők is ebből vették a turbóbéemwéket.
    Meg a bodzázásból.
    Abból bizony.
    Insz...

    VálaszTörlés
  8. Hát, kedves Insz... akkor bizony jobban tesszük, ha gyorsan elhúzzuk a csigát... mielőtt még annak néznek :-(
    (A csiga meg: huss... )

    VálaszTörlés
  9. a hegesztés milarepája :DD
    tummóval!

    VálaszTörlés
  10. vero,
    maga vagy a posztmodernitás. :)

    VálaszTörlés
  11. Vero, igen, én is ezen röhögtem.... :o)))))

    VálaszTörlés
  12. A tacskóé még csak hagyján - de, hogy a hegesztésnek ezer legyen...
    Inkább el is megyek alunni.

    VálaszTörlés
  13. Schwager bá' a biztosítékot is...?

    VálaszTörlés
  14. ej, mormogi, maguk elitek aztán nem tudják értékelni a nép vaskos, altesti humorát! :)

    VálaszTörlés
  15. Hiszen ha csak itt találkoznék vele…
    De lassan már mindent elönt-elborít… És az a legrosszabb, hogy egyeseknek csakis ez a humor.
    Pedig abban nem ismerünk tré fát - amit a tüzre tesznek :-)

    VálaszTörlés