2009. szeptember 25., péntek

málnási macskái

a barát apja a közeli alagút építésnél dolgozott robbantómesterként, ő hozta a trotilt. a fia meg nekik. kimentek a városból az erdőbe, ott robbantgattak. a trotil kis alumínium hüvelyben volt, nagyjából kétharmadáig töltve az anyaggal. a hüvelybe így bele lehetett még tömni -apró gyufadarab ékekkel beszorítva- a gyújtózsinór végét. letették, meggyújtották, elszaladtak, robbanás. le kéne fojtani, szar így az egész! az erdőben találtak egy régi, elhagyott házat, vastag, nehéz faajtóval, kétarasznyi, vagy kétszáz éves kovácsolt zárral. a kulcs helyére éppen beleillett a trotil patron. beledugták, a zsinórt meggyújtották, elszaladtak. hatalmas robbanás. az erős zárból alig maradt valami, az ajtó is kirobbant körülötte jó méteres félkörben. elunták az erdőt, és már robbantani valót sem találtak. elindultak a tajo-partra. iniciáljunk macskát, javasolta málnási. tetszett neki a szó. a robbantómester fia magyarázta el neki, hogy a trotil iniciálja, azaz az elrobbanásával indítja a dinamitot, ami sima hőhatásra nem robbanna fel, vagy valami ilyesmit mondott. mit csináljunk? néztek rá értetlenkedve a többiek. robbantsunk fel egy kibaszott macskát! röhögtek. és honnan szerzünk? erre nem volt válasz, de mikor leértek a folyóhoz, szembe jött három srác. figyeljetek, szerezzetek egy macskát, kaptok ötszáz pesetát! a fiúk ráálltak. alig dobáltak néhány követ a vízbe, alig háromszor-négyszer röhögtek a földön fetrengve az ötleten vidulva, és persze erősítve magukat a szándékban, már meg is jelentek egy kismacskával a fiúk. basszátok meg ez kicsi, de mindegy, kaptok háromszáz pesetát, aztán menjetek innen a picsába! málnási elkészítette a patront a gyújtózsinórral, aztán a lefogott macska seggébe nyomta. meggyújtották a zsinórt, lerakták a macskát a földre. az döbbenten ült a seggén, és nézett a semmibe. elfutottak. még időben visszafordultak, hogy lássák, a robbanás a macskát a híd pilonjának a magasságába repíti. a rettenet. hozzáfagytak a földhöz. csak meredtek a még meg-meg moccanó macskára. málnási nyugodtan odament és felemelte a tarkóbőrénél fogva. két mellső láb, lógó belek. semmi más. felordítottak és elrohantak. málnási állt, kezében a macskával. még maradt. ők, rohantak be a városba és ordítottak. kitört a vihar, az égnek olyan színe lett, mintha a város és a környék összes jacaranda fája a felhőkbe költözött volna, minden lilás fénybe olvadt. villámlott, ömlött az eső, zokogva álltak egy kapu alatt. ahogy az eső alábbhagyott, kétfelé szaladtak. soha többet nem beszéltek egymással. sem málnásival.
málnási vagy harminc év múlva vett egy romos házat a városfal külső oldalán, és a macskáknak adta. az ablakokat, ajtókat felfalaztatta, csak az egyiken hagyott egy zárható vasajtót, amin a heti egy mázsa tápot belökte nekik. a macskáknak apró nyílásokat vágatott, éppen akkorát, hogy egyszerre csak egy macska tudja átnyomni magát rajta. ezekből is csak néhányat, mert szerette nézni, hogy a macskák közössége miként szabályozza a közlekedést, ha egyszerre több vár a be illetve kijutásra. nézte a kisebb csetepatékat, aztán a rend bejáratottságát, élvezte működő kis társadalmát. egy éjjel valakik több tíz liter benzint locsoltak be a házba a nyílásokon át, és meggyújtották. a rend felbomlott, egymást tépték a macskák a réseknél, nem tudtak kijutni. még hajnalban is masszív, fekete füstpászmák gomolyogtak a ház felett, mint lustán tekergő macskafarkak.


47 megjegyzés:

  1. Fiatalság bolondság.

    Bizony az ifjúság vad energiáit nem jó csapongva hagyni, az nem tréfadolog, korán kell megtanítani a srácoknak a helyes kanalizálást. Ez a kis történet is arról szól, hogyha nem tanulja meg a gyerek helyes mederbe terelni a libidót, nem csak a ragya veri ki szegényt, a világ ellen is fordulhat.

    Kérdem én, mi a helyzet azokkal a vadászokkal kik a 16-ossal napi szinten durrantanak szét macskákat, kutyákat, vadakat, mindezt a vadgazdálkodás nevében.

    A vágóhidakon is előfordul időnként, hogy élve, kivéreztetlen disznókat darabolnak, rángatózó anyadisznóból vágnak ki a malacokat.

    Természetesen a malacok nem adnak felmentést Málnási szörnyű tette alól, de talán betudhatjuk azt az elfojtott kreativitásnak és az ifjúság kíváncsiságának.
    helge

    VálaszTörlés
  2. hát igen. furcsák a gyerekek és a kűzdelmük a bennük levő állattal. de valószínű, hogy golding legyek ura gyerekei is rendes felnőttek lettek. a borzalom személyes okozása, vagy átélése valószínűleg egy életre helyrebillenti a gyerekembert. a menthetetlenül gonoszságra születettek kivételével persze.
    egy egészséges lélekkel született gyerek aki átél egy ilyen borzalmat, az nem lesz vadász. sem mészáros. sem országos főállatorvos, aki azt nyilatkozza a tévében madárinfluenza idején, hogy állatjóléti okokból el kell pusztítani az állományt. itt persze nem a járványügyi szükségesség az érdekes, hanem az ájtatos hazug beszéd. az egy macska felrobantásánál tömeggyilkos nagyságrenddel nagyobb botrány nyelvi elfedése. na ez is olyan mint a "vadgazdálkodás" élethazugsága.
    és amiben biztos vagyok. lesznek olyanok akik iszonyú borzadállyal fogják olvasni a fentieket, szörnyű következtetéseket vonva le a szerzőről :)))), de simán leülnek vacsorázni egy vadásszal. és vasárnap misére is járnak.

    VálaszTörlés
  3. "szörnyű következtetéseket vonva le a szerzőről :))))"

    Grift!
    Írtam én már valahol, hogy amennyiben nem vigyáz magára, ott fog dedikálni a sok sznob rajongója között a Vörösmarty tér árnyas sátrai alatt, átellenben von Esterházyval :]

    Ettől a macskák számára fenntartott "gatos"-tól meg szabályosan megfeküdtem.

    Azzal viszont egyetértek mind helgével, mind veled, hogy miközben roppant mód álszentek vagyunk az állatok életének és holtának a dolgában, addig a legaljasabb módon gyilkolásszuk le őket, főként a vágóhidakon. És persze életükben sem jár ki számukra az alapvető tisztelet, de hát mit csináljunk akkor, amikor egy városi (és gyakran már egy falusi gyerek sem) igazán találkozik élőállattal, csak feldarabolt, fóliázott sterilnek kinéző, pultról leemelhető izomszövetekkel.

    Jómagam ugyan viszolygok a vadászattól, de Európában a németek és az osztrákok szinte egyedüliként rendelkeznek olyasféle vadászati kultúrával, amely igenis megadja a vad ősi tiszteletét.

    VálaszTörlés
  4. Magyar gyerek, ha még vidéki is, honnan venne trotilt, a szerencsétlen? Van viszont cigarettája, Munkás, meg Kossuth és Öt-éves terv, na ez a legbüdösebb - hát ezt dugja a kecskebéka szájába. Kicsit hátrébb is húzódik a gyerek a tó partjáról, mert a béka csak szííjja, szíjja és csak gömbölyödik amíg széjjel nem durran. Ez meg a szegény középeurópai magyar virtus. Meg az a kutyás pásztoridill amivel matróz koromban találkoztam, s amit el sem mesélek mert az már sok.
    Egyébként kiváncsi lennék, ha egy spanyol lapban jelennének meg a málnási saga részletei, hogyan hatna? Én sejtem, de spanyolokra lennék kiváncsi.
    Van itt valaki született spanyol...?
    Insz...

    VálaszTörlés
  5. gasper! haggyék mán azzal a vörös márti térrel, mert olyat mondok... :)
    a vad ősi tiszteletéről: az embernek akkor van joga ölni az élelemért, ha közvetlenül van veszélyben az élete, éhhalál esete mondjuk. a vad ősi tisztelete, olyan korokban alakult ki, mikor ezt tudták, éhhalál ellen öltek, és rituálisan kértek bocsánatot az állattól, és tisztelték, mert az életüket menti meg a halálával. tehát megnézném, én azt a szájbatöltött, dagadt osztrák, vagy német gyilkost, aki ugyan egy kiürült rituálék játszik, hogy elfedje azt, hogy pusztán hatalomból öl, szóval megnézném mikor volt éhes utoljára. ilyen apró részletek mutatják meg, hogy az európai kultúra egy beteg, hazug dolog. és mélyen istentelen.

    VálaszTörlés
  6. inszeminátor,
    bizony ez a békarobbantás ez nekünk, mint dunaparti gyerekeknek, bevett szokásunk volt. szomorú, de ez volt. de azt hiszem kódolva van a gyerekekben az ismerkedés a halállal, hatalommal dolog.

    VálaszTörlés
  7. gasper, ja! a fotó cordobában készült egy szép forró délutánon, nem kevés röhécselés közepette.

    VálaszTörlés
  8. Grift,
    na mer' minden német stüszivadász biztosan úgy néz ki, mint az egykori Luftwaffe generalfeldmarschallja.

    Ej, hagyjuk ezt a káros szteretipizálást! :))

    VálaszTörlés
  9. gasper, csak vigyázzon mert mindjárt keresek egy német vadászokat ábrázoló monotípiát! :)

    VálaszTörlés
  10. inszeminátor, átsiklottam a mit szólnának a spanyolok felvetéseden. nem tudom, de már látom az el mundo címlapját: grift tubákol, spanyolország tüsszent tőle! :))

    VálaszTörlés
  11. Hopp, egy rövidó lemaradt. :(

    Addig is inkább ezt a vadászt nézze, itt alant. A másik posztban már meleg szavakkal emlegettem eme gépcsodát:

    http://m.blog.hu/le/lemil/image/ZigZag/Me109/HUNBf109.jpg

    :))

    VálaszTörlés
  12. maga rossz fiú. egy kis macska maszakrálás és már háborúzik! :)

    VálaszTörlés
  13. ez a robbantgatás nagyon mentnekünk csak karbid jutott.

    sosem értettem hogyan lehet békát cigiztetni. még meg is próbáltam akadályozni. sajnáltam őket. inkább akváriumban neveltem 2őt.
    igaz egyszer fejbebasztam egy betondarabbal egy kismacskát, de az csak a megváltás reményében tettem, mivel kiesett a 9ről.
    azóta is rettegek, hogy tönkretettem a karmámat.
    az ölés táplálélkszerzés végett emlegetett elfogadható módját az utolsó mohikán c. film legutóbbi változata (D.D. Lewis) kezdőjelenete ábrázolja nagyszerűen, mikor a vadonban a szarvas után futnak, majd elejtik. a sütés előtt eredei növényekkel áldoznak és a szellemétől kérnek bocsánatot.

    VálaszTörlés
  14. vero.
    ritka adomány, ha egy gyerekből hiányzik az ölés kipróbálásának vágya. de gondolok itt az eltaposom, légycsapóval lapítom, tűre szúrom, tudósgyerek vagyok dolgokra is.
    vero és a macska karmája. az biztos, hogy nem szerencsés egy másik élőlény karmájába avatkozni azzal, hogy úgymond megkönnyítjük a szenvedését. ahogy cseh tamás énekli: i-i-i-író vagyok, szólt fjodor mihájlovics, s írónak a tapasztalat a szenvedés drága kincs... szóval nem csak az írónak, hanem minden lénynek. a szenvedés komoly esély, hogy még ebben az életben megszabaduljon bizonyos terhektől. és nem szeretnék véralgebrázni, de gondolj csak bele, hogy egy életnél mennyivel többet pusztít el az ember, egy bp-soroksár úton is. csak rá kell nézni a szélvédőre.

    VálaszTörlés
  15. Azéé' láccik ám, hogy a spanyolok régebben benne vannak az únióban, a cordobai macskák már olvasni is megtanultak.
    insz...

    VálaszTörlés
  16. hehe. ejrópában, még röfögtek, mikor cordobában már a macskák is olvastak. :)

    VálaszTörlés
  17. most, hogy visszaolvasom magamat, akkor lennék trendi, ha így helyesbítenék: "azóta is rettegek, hogy tönkretette a karmámat." :))

    mindig csodálkoztam, hogy miért bántják a többiek az állatokat. még a lepkét is elengedtem. a kifogott halat addig tartottam élve a szákban, míg lehetett. mindig másra bíztam az aktust. a sütés már nem volt gond.

    a pitty most van, amikor látom, hogy a lö gyermek úgy rugdalja kutyát, hogy sosem láthatott ilyet.
    szóval érdekes ez az egész. jót írtál. nem csak úgy bele a világba.

    VálaszTörlés
  18. "azóta is rettegek, hogy tönkretette a karmámat."

    kész.
    LOL

    VálaszTörlés
  19. Nakéremszépen, most aztán kiderült, hogy magam is rettentő farizeus volnék. Merthogy nem gyilkolászok, nem gyilkolásztam, s ha minden jól megy nem is fogok. Bár ki lát a jövőbe? Önvédelmi fegyverem ugyan még nincs, de ki lát a jövőbe? Amúgy ha sodrófával mennék az utcára, az is alkalmas lehet "emberélet kioltására".
    A farizeusság azt jelenti, hogy azért nem lettem vege. Pedig azok is gyilkolnak rendesen - tessék csak meghallgatni a növények hangjait. (A levelek között lapulókat nem említve.)
    Csakhát nem érzem magamat jogosultnak, hogy felülbíráljam a Fennvalót, aki úgy rendezte be a Világot, ahogy. Nem azért élünk ugyan...

    Gyermekkoromból az ilyen "kísérletezés" kimaradt. Különös módon talán azért, mert nagyon vonzódtam/om a szép kézifegyverekhez. Vívtam, lőttem célba íjjal-nyíllal, csúzlival és fúvócsővel, pisztollyal és puskával - s honvédként még AMD-vel is párszor. De a sorozatot nem szerettem akkor sem: csak a céltábla eltalálása érdekelt "a kellő középen" :-) De csakis a sport érdekelt benne, meg a művészi díszítések, mint a "Mezőgazdasági Múzeum" fegyvertermében a számszeríjak berakásos agya...
    Az ezirányú tudásomat később, a kosztümös filmekben is kamatoztattam, mint rendassz.

    Egy emléket viszont előhozott belőlem a vita. Már csak azért is, hogy nem kizárólag fiúkban gondolkodjunk. (Kirekesztés, muhaha...)
    (Nyugat-)Németországban született unokahúgom lehetett 8 - 9 éves, mikor először találkoztunk. Egy napon látom (nem egyedül), hogy a zsebkendőjébe fog egy csigát és a kendőt elkezdi mind szorosabban összetekerni, míg más ropogott...
    - Mit művelsz? - kérdezte tőle valaki.
    - Hát kaputtra csinálom a csigát. - felelte.
    Magyarul nem volt rá szava. Hát ez nekem alapélmény, úgy is, mint a németek kétoldalú állatszeretete. Jut eszembe, a kisvárosban töltött napok alatt volt a helyi Lövészegylet évi rendes felvonulása olyan körítéssel, mint nálunk egy búcsú. Ringlspiel és dodzsem, árusok és céllövészet... Kora reggel a városkán végigvonuló zenekar ébresztett minket, a kézben vitt harangjáték (a fúvósok és ütősök mellett) tisztára, mint a Varázsfuvolában!
    Én nem tudom, de kövér, vérben forgó szemű egyénekre nem emlékszem... (1965 körül)

    Mormogi Papa

    VálaszTörlés
  20. ez érdekes, hogy mihelyt állatgyilkolászásról van szó, hirtelen előkerülnek a kislányok. a házigazda meg szimplán "uraimnak" aposztrofálja a jelenlévőket, s az animát mint olyat... na jó, nem megyek bele újra, mert úgyse érti szegény. amúgy persze, dedikáljon. érdemes lenne elemezni a szövegeket. a nő mint szem által homályosan tükröző, a nő mint autóbaleset végezetes áldozata, a nő mint pincérnő, aki rohan hogy beszerezzen valamit a beteg prosztatásnak, a nő, aki miatt kalapácsot emelnek egymásra a hülye férfiak, a nő mint bea a bejáró.

    VálaszTörlés
  21. drága madám, ön indulatos, és pontatlan. miért? :)

    VálaszTörlés
  22. látod, mormogi papa! ez a csigabiga gyere ki, ez női szíveken tapod. :)
    ez a nem ölök, de vega sem vagyok dolog, ez egy örök dilemma. más választ ad rá a hinduizmus, és mást a buddhizmus. más vallásokban pedig nem is merül föl igazán a kérdés.

    VálaszTörlés
  23. - No és miért is kellene midenre választ adnunk? - kérdezte a bölcs rabbi.
    - És miért feleltek ti minden kérdésre kérdéssel?
    - Miért, nem kellene?
    :-)))

    Madame meg gondosan kivárta azt a pillanatot, amíg valaki húron pendül, s "Csakhamar, s gyorsan lecsap..."

    De csitt, fejemre idézem bősz szavait... :-)

    VálaszTörlés
  24. Kedves Madame,
    szerintem ez a Grift simán csak gyűlölve rajong a nőkért, akárcsak az a Strindberg nevű svéd fazon.

    VálaszTörlés
  25. Nekem már az is elképesztő, hogy valaki képes végrehajtani egyáltalán a trotil ilyen módon való felhelyezését... Nem tanítjuk meg a gyerekeket az élők - akár ember, akár állat - szemébe nézni... Ha bármi gonoszság előtt bele nézne az áldozat szemébe, és látni tudná a rettegést, talán nem tudna bántani...

    VálaszTörlés
  26. Hmm, most látom, nem írtam alá a rabbi szavait :-)))

    Hogy ne legyen kétség, kibe is kelletik belerúgni, hát Mormogi Papa voltam :-)

    VálaszTörlés
  27. pámócsnyik,
    nem illik az állatok szemébe nézni. megalázza őket az emberi értelem fénye. azért is támad néhány állat, ha a szemébe néznek. egyébként igazad van, kevés olyan elképesztő élmény van, mint egy lény szemben látni, ahogy elmegy a lélek. de ne felejtsük, hogy van olyan ember, aki a gonosz hatalma alatt áll. az ilyen élvezi az ölést. és közben a szembe nézni.

    VálaszTörlés
  28. ...a hang jákob hangja, de a kéz mormogi papa keze...
    :))

    VálaszTörlés
  29. Kedves Griftem - hogy érted ezt? Nincs is rajtam báránybőr...
    Igaz, farkasbőr sem.
    Ami írtam, megírtam. Dixit. How!

    Mormogi Papa

    VálaszTörlés
  30. nem értettem sehogy, csak ez ugrott be a rabbiról és a névtelenségről. :))

    VálaszTörlés
  31. Semmi baj. Rabbis történetem van éppen elég :-)))

    Most mit csináljak? Sokat hallottam. De - mint Ember Mária írta volt - tétessék különbség: a zsidókról szóló vicc nem szükségképpen antiszemita, sőt: eredetileg sosem volt az :-)

    De alig hinném, hogy ezt itt bizonygatnom kéne: nem olyan közegben vagyunk :-)

    MP

    VálaszTörlés
  32. Grift,
    már miért lenne zöldség? Maga írta egyszer, hogy vonzódik bizonyos északi arczokhoz.

    ps. http://1.bp.blogspot.com/_kJdTIlO-GNA/SNkY3TB4Z5I/AAAAAAAAEmI/FKEhVeMlSOg/s400/Munch_Vampire40.jpg

    :))

    VálaszTörlés
  33. [bocs, a post sciptumot nem kell kopipésztelni]

    VálaszTörlés
  34. :))) ezért érdemes volt kinyitni a gépet 6-kor! lol
    nem tudtam úgy bemásolni, hogy működjön, de legalább kiment az álom a szememből. :)

    VálaszTörlés
  35. Maga a reggeli tévézés helyett internetezik?
    Persze így a Napkelte utáni korszakban muszáj valamivel bebombázni a cipónkat. :)))

    Mondom, azt a "ps."-t az url elött nem kell kopipésztelni és akkor egy klasszikus Munch festmény lesz látható. Többet nem segíthetek.

    VálaszTörlés
  36. Mintha a Tarasconi Tartarint olvastam volna kedves MP.
    A helybéli vadászokat, akik vasárnaponként kivonulnak, s mivel egyetlen árva élőlény sem tartózkodik már a környéken, a feldobált kalapjaikra lövöldöznek.

    Most ősz van és vasárnaponként Jenőben is gyülekeznek majd a vadászok.
    A kocsma mellett.
    Néhány éve új kutyája van a kocsmárosnak - szép vizslaszínű barnavizsla.
    Együtt mennek vadászni. A kocsmárosnak nincs engedélye, csak puskája, a kutya pedig...
    Okos kutya, engedelmes, tanult, művelt képzett, nem is volt drága - csak háromszázezer forint, mert fél a lövéstől...
    Insz...

    VálaszTörlés
  37. Grift kedves, nem kell az állatnak a szemébe nézni, hogy lásd a tekintetét... ;-)

    VálaszTörlés
  38. jólvanmán gasper, mégiscsak álmos voltam. most már ok! :))

    VálaszTörlés
  39. inszeminátor,
    kész ez a jenői hóvirágünnep, a töketlen vizslával! :)

    VálaszTörlés
  40. помощник,
    erre a jólhangzóra kiváncsi lennék kifejtősebben! :)

    VálaszTörlés
  41. Elgondolkodtam. A huszárló is fél először, aztán beleszokik. Hogy a kutyákkal hogy van ez, azt nem tudom. Unokatestvéremnél fordított a helyzet: sok éve tart vadászkutyákat (egyszerre mindig csak egyet), lelkesen tanítja, vizsgákra hurcolja... Sok idő, sok pénz. Aztán megkér egy vadászt, hogy vigye el a kutyát vadászni, ő meg figyel messziről...
    Szóval ezt a más által átélt életet, a "helyettem"-et nem értem...
    Illetve vadászik néha ő is motoros gumicsónakkal, de a fegyvere egy jó fényképezőgép, néha állvánnyal :-)
    Ez egyébként nekem ois jobban megfelel, de nem tartok kutyát. Emeleten?

    Mormogi Papa

    VálaszTörlés
  42. MP,
    az a huszonhat kutya az 50 m2-es panelban? Az kemény. Az is csúnya merénylet az állatok rendje ellen.

    VálaszTörlés
  43. Semmi hír málnásiról.
    Aggódom.

    VálaszTörlés
  44. semmi izgalom, kérem! hétvégén újabb málnási epizód.

    VálaszTörlés