2009. július 16., csütörtök

vodka és uborka I.





kisasszony! egy kávét kérek. igen, eszpresszót, és egy joghurt tortát. vizet? igen, köszönöm. tegye csak le. a pincérnő a kezéhez ér. alig, de érzékelhetően hosszabb az érintkezés a véletlennél.
összemosolyognak. a férfi pincérek mind buzik berlinben, de a nők... a nők nem. nem mindig. kevesen vannak a kávéházban, a reggeli roham már lement, a déli irodista nyüzsgés még nem indult el. a pincérnő visszanéz a pulttól, mosolyog.
hozhatok még valamit, kérdezi, miközben elviszi az üres vizespoharat. nem, nem, és lenyalja a porcukrot a felső ajkáról. iszik, a pincérnő a lábára mered, a lábán papucs. a nő tekintete feljebb siklik a lábon, az arcán döbbenet. ne ijedjen meg kisasszony, csövek. a faszomból lógnak, nem mertem kivenni őket. az infúziót kihúztam a vénámból, a farkamból nem volt erőm kirántani a katétert. a kórházból szöktem ki, prosztata rák, áttéttel, miegymás. ne nézzen így kérem! megkívántam hogy beüljek egy kávéházba, megérintsen egy pincérnő.
nincsenek vendégek, üljön le kérem! jó, egy kicsit, de ha jön valaki, mennem kell. az ajka felett kicsi szőke pihék, apró izzadságcseppek, zavarban van a nő. ó, te ribanc, gondolja.
kisasszony, ön orosz, mintha azt érezném az akcentusán? igen, mondja, mosolyog.
akkor tudja mit csinálunk? kihoz nekem egy üveg moskovskayat és egy tányéron uborkát. szto gramm, és egy harapás az uborkából, aztán megint, és így, amíg ki nem fogy az üveg. de… de... nem lehet, a főnök... próbálja a nő kéretni magát, de nem meggyőző. nem érdekel. szeretne velem délelőtt vodkázni? igen. honnan vegyek uborkát? nem tartunk. itt a piac, van egy orosz bolt, tartanak vizesuborkát. hozzon halat is. ha megjön a főnöke, mondja meg, hogy egy halálraítélt utolsó kívánságát teljesíti. a nő mosolyog, elmegy, a pultossal beszél valamit, hátra megy, kabátban jön elő, visszanéz biztatóan, kilép az ajtón. a vendég köhög. hosszan, súlyosan, mélyről. vért köhög, egy csepp a tortás tányérra, a porcukorra fröccsen. bassza meg! kicsit még köhögve letörli a tányért egy szalvétával. a papíron a vér a porcukorral keveredve rózsaszín. puncstorta bazmeg, gondolja. kicsit röhög.
a nő picit félve lép be a kávéházba, tekintete a főnököt keresi, a szatyorban hal, uborka, vodka. a főnök sehol, viszont valami felfordulás van. izgatott a pultos és a néhány vendég. egymás szavába vágnak. szegény ember! de hogy került ide? látta? katéter lógott a... belőle.
hol van, hol van a vendég? kérdezi zokogva a nő. és látja az asztalánál a vértócsát. nem tartja a lába, lerogy.
a mentőben mosolyog. de jó, hogy leléptem.
ahogy a mentősök tolják át a kórház portáján, felkönyököl az ágyon, a portásra röhög.

16 megjegyzés:

  1. Ahhh ... majdnem wittman, majdem remarque, kisebetű, az Öreg befordul ... ki fog téged olvasni 3unkon kívül (mi + Loxon?)

    VálaszTörlés
  2. ez már kisebb tömeg. és loxon sem biztos... :))

    VálaszTörlés
  3. Lesz itt még pörgés, ha nem is Az,Öreg (sic!) részéről. :)))

    VálaszTörlés
  4. ocseny csórnaja. más is olvassa

    VálaszTörlés
  5. vodka és uborka II.
    vera fancsolovna borongovna fáradtan ébredt. megállapította, hogy szépen alakul Csehov-dráma tekintete, végre valami, amin a kor csak javítani tud. miután a tükröt visszadugta a priccs alá, fáradtságát a szokásos reggelivel palástolta maga előtt (mivel hogy más nem volt jelen): pohárka vodkával és sós uborkával (hasonlót hasonlóval gyógyít az ember). messze lakott moszkvától, vidéki kolostorban, ahol agyát bepoloskázták (nem fáj, de hatékony), ezért igyekezett erősen semmire sem gondolni, mert ha engedetlen, mehet Moszkvába nyugdíjas örömlánynak. vera fancsolovna ezen a reggelen úgy döntött, nem áll meg az első uborkás vodkánál. viszont mostantól kezdve orwell-regény tekintete lesz. elő is vette megint a tükröt, gyakorolni. tesztkérdés: melyik boltba megy most majd az a pincér, aki neki akar reggelit hozni?

    VálaszTörlés
  6. kérem, kérem, a a vodka és uborka II. foglalt. hamarosan következik.
    chauchat, vagy frazéma?

    VálaszTörlés
  7. ez esetben törölnie kell. éhgyomorra, reggeli nélkül

    VálaszTörlés
  8. Merteuil márkinéni2009. július 22. 16:10

    Üsse kő, én is benézek olykor, gyermekem.

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  10. jaj! kipróbáltam a funkciót és elszállt! bocs! :))))

    VálaszTörlés
  11. Édes vagy.... :oP :o))))

    VálaszTörlés
  12. Újraírjam, ég emlékszem rá....? ;o)

    VálaszTörlés
  13. szamárfül! aztán mi a csudálkozás oka: :)

    VálaszTörlés