a közismert és népszerű szerző, grift, a május elsejét maksa mellett, óriáspince-tetőn töltötte. a címben idézett mondást, mely egy nemrégen eltávozott öreg színész ajkát hagyta el néha-néha, is a tegnap mondták neki. grift neteződött, fotózott ezt-azt. s látott különféle ételeket, úgymint miccs, -azt sajnálta, hogy a másik székely nemzeti étel, a pizza nem volt képviselve a sokadalomban- meg töltött káposzta, meg román csobán készítmények, sajtok, fele disznó, fele birka kolbászok, meg mamaliga, s ilyenek. aztán látott kicsi székelyeket a teaültetvényen, s köveket feliratokkal, s építményt, s erősen rugódó ló gazdája ellen rohamozó rendőröket, s miccsér álló zsandárokat. meg a kosárfonó bácsikát. elégedett volt, barátokkal találkozott, csíki sört, s szekszárdi bort ivott.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Az a román csendőrruha hogy hasonlít.
VálaszTörléshttp://hir6.hu/kepek/x/0909/csendor.jpg
:)maga aztán gyors volt!
VálaszTörlésTegye fel kezét, aki szereti a puliszkát!
VálaszTörlés(Esetleg, ha polentának neveznénk?)
juhtúrós puliszka? bármikor jöhet!
VálaszTörlésTölgy, Maga sem érti a mai étlapokat? (Elégedett)
VálaszTörléstudja loxon, a székelyföldi étlapok es egyre értelmesebbek! olyan értelmetlen betűhalmazok helyett, mint pityóka, mán azt használják többnyire és igen helyesen, hogy krumpli. persze egyelőre még nem merek szólni nekik, nehogy megtörjem szellemi fejlődésük, hogy nálunk mán a krumpli a szavak pityókája, s a burgonya az helyes. na mindegy, hisz mindig es egy lépéssel a világ megett járnak! :)
VálaszTörléss megragadva az alkalmat. a szövegben szereplő "neteződött" kifejezés sem a korszerű és értelmes internetes szörfölést jelenti, hanem az elmaradott székely nyelven már időtlen idők óta annyit tesz, kontemplatív szemlélődés.
grift
haccp látta?
VálaszTörlésnem? nagyon helyes!
ránézésre szaftos, ízletes. brüsszelben egyszer megkóstoltam a szalonnát, nem csak úgy nézett ki, de az íze is olyan volt, mint a nikecellnek.
Egy jó puliszka sosem rossz :-)
VálaszTörlésA jandárovicsevicsről meg annyi, hogy onesizefittasall a ruhája... azé' olyan könnyű összekeverni. No meg azé', me' ezen megint nincsen... azonosítószám.
Kérdés: akkor mi a csuda az a "mitité" ???
mp, az románul a miccs. :)
VálaszTörlésgrift
az utolsó képen az micsoda?
VálaszTörlésúgy néz ki mint a puliszkába bundázott rántott harcsa.
nem olcsó a sajt!
VálaszTörléspuliszka lesz az kicsiny juhtúróval! :)
VálaszTörlésg.
ja, hogy az nem benn, hanem rajt'?!
VálaszTörlésDe guszta képek... szép Magyar rendezvény volt!
VálaszTörlésCsak egy kis érdekesség: pár éve Brassó mellett megálltunk egy faszagányos kis étteremnél. Amikor a főnök megtudta hogy magyarok vagyunk, röhögve hozott ki a konyháról egy zacskó magyar gyártmányú kukoricalisztet. Elmondta a fazon -ez 2003-ban volt-, hogy Romániában az éttermek többnyire magyar kukoricalisztből csinálják a puliszkát, merthogy főként csak az kapható. Frankó világ, nem? Mondjuk a bryndzájuk garantáltan saját.
VálaszTörlésAmúgy a román bryndza finom és igazán férfias étel, de személy szerint én jobban kedvelem a lájtosabb bukéval rendelkező szlovákot. Annak nincs olyan intenzív hónalj-, meg lábszaga.
gasper, most már van mindenhol román kukoricaliszt.
VálaszTörlésde képzelje tegnap megnéztem egy gorkij darabot szentgyörgyön, jó volt, de eszembe jutott ám erőst a mi tölgyünk, mert mondták a srácok, hogy erősen meg lett húzva a szöveg, ami persze gorkij esetében nem nagy baj, de képzelje, még rendezve is volt. szóval szerencse, hogy tölgy nem látta! :)
g.
@Grift: Én is úgy gondoltam :-) Na, attól lett egyszer nagyon rosszul egy rokon. Mer' a kánya tudjam, miből készül. Vagy asse. Még a fasírt is bizalmi kérdés...
VálaszTörlés@Gasper: Említett erdélyi családtag (nyugodjék...) szerint magyar kukoricamáléból nem lehet olyan puliszkát készíteni, amit rendesen, cérnával lehetne darabolni. Már miután kifordították a deszkára. Alulról felfelé.
A technikát máshol is ismerik - francúzok meg a spanyolviasz helyett a "vajvágó cérna" feltalálóját emlegetik malíciózusan...
ja, brinza! hát, itten is van lágyabb. meg ha megnézi némely esztenát, hogy milyenek a köjálosos körülmények, hát nem csodálkozik azokon az intenzív testi szagokon :))
VálaszTörlésmp, igen ezen én is csodálkoztam, mert szerintem is más a magyar dara, meg liszt.
VálaszTörlésazért a pinát poszt címnek kevesen írják be, még 4+7 év szadesz után is! :D
VálaszTörlésmost mit tegyek, ha ezt a mondást szerette a jó öreg, akit említettem :)
VálaszTörlésHa már...
VálaszTörlésKollegina papája, országosan ismert zenetudor mondogatta gyakran a nyolcvanas évek elején:
Bátor szervezet a Nátó:
Nem ijed meg a pinátó'
Grift,
VálaszTörléshagyja mán' azt a szegény Tölgyet! Nem az az ő szakterülete. :)
Egyébként megérne egy szubjektív posztot, hogy hogy a túróba lehetséges az, hogy a körülöttünk tenyésző kisantant olyan színházi, filmes és képzőművészeti életet tud szervezni magának, amilyenről mi csak álmodunk. Ráadásul mindezt úgy teszik, hogy közben nem ám nyugati, meg keleti nagytestvéreket majmoló provincializmustól, meg fatornyos délibáboktól görcsölnek. De mennyire, hogy nem!
MP,
már csak az a kérdés, hogy a digók milyen alapanyagból csinálják. Illetve ez nem is lehet kérdés... :)
@G: Mit miből??? Persze, hogy kérdés: sajátból vagy a szomszédéból :-)
VálaszTörlés"a körülöttünk tenyésző kisantant olyan színházi, filmes és képzőművészeti életet tud szervezni magának"
VálaszTörlésHáááát, igen...
http://www.imdb.com/title/tt0060482/combined
Azért talán ne itt keressük a román film alfáját, és omegáját, mert mindjárt előrántom a Feltámadott a tengert.
VálaszTörlés@Gasper: Igen, pontosan arra utáltam :-)
VálaszTörlésMint már emlegettük párszor: az egykori szocblokk minden országa neg tudta csinálni a maga "őstörténet-igazoló" filmjét (akik meg nem, azok éppen MOST pótolják: lásd a szlovák Jánosik filmet!!!) - csak nekünk jutott ilyen szemét, nem véletlenül készült az a szégyen "szovjet elvtársak" tevékeny részvételével, ami a "cselekménybopnyolítást" meg a forgatókönyvet illeti :-(((
"Amúgy a román bryndza finom és igazán férfias étel, de személy szerint én jobban kedvelem a lájtosabb bukéval rendelkező szlovákot. Annak nincs olyan intenzív hónalj-, meg lábszaga."
VálaszTörlés- Így Gasper...
Vasárnap este megnéztem a Dunán a Cigája c. riportfilmet.
Hogy mint cigájatulajdonos többet tudjak meg Franciskáról.
Kár volt.
Beült a pásztor a fejőállásba, gyütt az első, húzott rajta kettőt, s már lökte is arrébb, kapta el a következőt.
Nohiszen - hónalj meg lábszag?
Makó környéki tanyásról volt szó, a köjálról nem sokat hallhatott, de bizonyára jó túrót készít.
Nagyapámtól hallottam a mondást, hogy Indiában ne menj a konyhába...
Hogy végülis mi adja meg a juhtúró végső bukéját, szerencse kérdése.
Insz...
Insz,
VálaszTörléskönnyen elképzelhető, hogy az ilyen-olyan testnedvek, köldökpiszok, körömkosz, bakamák, paksimogyoró stb a lehető legjobb oltóanyagot jelentik a manufakturálisan előállított tejtermékek gyártása során. Ez az, amit jobb nem firtatni.
Habár én az olasz kukacos sajttól dobtam le egyszer az ékszíjat.
Mormogi Papa,
igen, igen! Újabb felmelegített téma. :)
Insz,// asszongyák a juhtúró akkor jó, ha a tejből a juhász kézzel kilöki azt az 1-2 bogyót, ami beleesett a vászon mellett fejés közben.
VálaszTörlésvalamelyik magyarország felfedezése, vagy hasonló könyv kezdődik egy ilyen idézettel, ami arról szól, hogy az igazán jó rum olyan fakádakban erjesztett nádcefréből készül, amelyeknek a karimáján ujjnyi vastag már a trutyi, sosem volt tisztítva. a vegytiszta saválló acéltartályost meg adják el az ojrópai fehérembernek! (kb. ilyesmi, majd egyszer megkeresem, igaz már kerestem, de nem találtam újra.)
most találtam, hogy rákerestem a cigájára, csak érdekességképpen:
VálaszTörléshttp://www.fokusz.info/index.php?cid=1409458913&sid=1465743409
gasper,
VálaszTörlés"Egyébként megérne egy szubjektív posztot, hogy hogy a túróba lehetséges az, hogy a körülöttünk tenyésző kisantant olyan színházi, filmes és képzőművészeti életet tud szervezni magának, amilyenről mi csak álmodunk. "
lehetne ezen agyalni, de talán az lehet az oka, hogy a magyar annyira dolgos, hogy nem ér rá ilyen lustaságokkal foglalkozni. ezek a semmirekellő szlávok és kései rómaiak meg mindig is csak ábrándoztak munka helyett. :)))
grift
gasper, mp., mostan még románba' hallottam az igazi dákó román elméletet. a székely nép ajkán így él:
VálaszTörléshárom volt az a testvér, romulusz, rémusz és románusz. az első kettőt simán tudta táplálni az a szuka farkas, de a kis románuznak nem jutott a csecsből, ezért a kan táplálta.
erről van e filmjük? :)
Húú. Csunya egy história.
VálaszTörlésDe jó, hogy nekünk csodaszarvas jutott.
Vero!
VálaszTörlésSajnos nem tudom bepikkelni Franciskát, a cigájakirálynőt, kár érte, mert az amit láttál, hát azt kikérjük magunknak.
Annál még a Wilma is szebb pedig az merinói.
Egyébként teljességgel el tudom képzelni a pöccintéseket, mert a cigája filmbe is tökéletesen belefér.
insz // :o) micsoda becsülés és szeretet!
VálaszTörlésVero//
VálaszTörlésNem dicsekvésképpen mondtam, csak egy kicsit.
A Franciska, aki cigája c. postomban van róla kép, s azóta még gyönyörűbb lett.
Amúgy pedig a főcímhez egy kis erdélyi történet:
Afféle staggione társulat érkezik az erdélyi kisvárosba, még senki nem járt erre, nagy a tanácstalanság merre lehet a kupleráj?
Merthogy van, lennie kell!
Az öreg szinés nyugtatja a fiatalokat, semmi az fiaim!
A fő utcán sétálva megszólítja a posztos rendőrt, mondaná meg tisztelettel, merre is lenne a zsinagóga...?
A rendőr jobbra int, arrafele, a város széliben!
Mire a színész: arra nem a kupleráj van?
Nem, kedves uram a kupleráj balra van - kicsit arrébb a Fő utcán balra.
Namostan, ezek után már nem csodálkozhat senki az eltávozott öreg színész mondásán.
Csak hát a méret drága Uraim, a méret...
Mert hát a maksai sapkák sem egyformák, arról nem is beszélve, hogy amikor Brezsnyev elvtársat láttam usánkában a tribünön, hasonló gondolataim támadtak.
Hogy mi miatt? - azt nem árulom el.
Insz...
Insz, teljesen igaza van :-)
VálaszTörlésMikor meg a lassúbeszédűt csókolgatta,fel is tűnt...
"Te, ezen már megint nincs usánka!"